Vágólapra másolva!
Nicolas Sarkozyt választották meg a legnagyobb francia ellenzéki párt, a jobbközép Népi Mozgalom Uniójának elnökévé - jelentette be a párt választási bizottsága.
Vágólapra másolva!

A volt államfő a szavazatok 64,5 százalékával utasította maga mögé két volt miniszterét: Bruno Le Maire-t (29,18 százalék) és Hervé Marintont (6,32 százalék).

Sarkozy pártelnökké választásával azonnal megkezdődik a jobboldali elnökjelöltségért 2016-ban esedékes előválasztás kampánya, amelyben a volt államfőnek újjáválasztott pártelnökként a jelenleg legnépszerűbb francia politikussal, volt külügyminiszterével, Alain Juppével kell majd megküzdenie, és Francois Fillon is jelezte már, hogy részt vesz az államfőjelöltségért folyó küzdelemben.

Sarkozy célja, hogy „tetőtől talpig” átalakítsa a pártot, amelynek köztársasági elnökké választása előtt már volt a vezetője. Tíz évvel ezelőtt választották meg először az UMP elnökének, akkor a szavazatok 85 százalékával. A politikus 2007-es államfővé választásáig irányította a jobbközép pártot.