Csaló tette le helyette az esküt

Vágólapra másolva!
Egy csaló tette le az esküt az újonnan megalakult tunéziai parlament egyik képviselője helyett kedden. Ezt maga a képviselő állította, aki nem volt jelen a törvényhozás délelőtti alakuló ülésén.
Vágólapra másolva!

"Délelőtt egészségügyi okokból nem tudtam jelen lenni az ülésen" – magyarázta kollégáinak Mabrúk Hrizi, a Kongresszus a Köztársaságért Párt képviselője. "Egy állampolgár jelentkezett helyettem, visszaélt a személyazonosságommal, és a CPR képviselőjeként letette az esküt"- mondta a képviselő, aki később saját maga is áteshetett a ceremónián.

Senki sem adott magyarázatot arra, hogy mehetett be az ülésterembe egy idegen, és hogyan tehette le az esküt anélkül, hogy a más képviselők – közöttük az CRP törvényhozói – erre reagáltak volna.

A kedden megalakult törvényhozás a 2011. évi, arab tavasz néven ismert politikai átalakulások után megválasztott első parlament Tunéziában. Az alakuló ülést a távozó alkotmányozó nemzetgyűlés elnöke, Musztafa bin Dzsaafar nyitotta meg. A népképviselők gyűlésének 217 tagját október 26-án választották meg. A választás győztese az ellenzéki Nidaa Tunesz világi párt volt 86 képviselővel, megelőzve az alkotmányozó gyűlésben többséggel rendelkező iszlamista en-Nahda (Újjászületés) pártot, amelynek az új törvényhozásban 69 képviselője van.