Vágólapra másolva!
Komoly gondokat okoz az ónos eső Csehországban is. A cseh vasút szünetelteti a közlekedést Szlovákia és Ausztria felé. A vasúti késések százezer embert érinthetnek.
Vágólapra másolva!

A jégpáncél borította villanyvezetékek miatt szerda reggelig több tucat szerelvény indítását - köztük a Prágából Szlovákia felé tartó nemzetközi szerelvényét is - szünetelteti a Cseh Vasút (CD). Nem indul egyebek között az EC 273 számú nemzetközi vonat sem, amely Prágából Pozsonyon keresztül Budapestre jár. A korlátozás a Prágából Bécsbe tartó szerelvényeket is érinti. Prágában azt jelentették, hogy az osztrák vasutak kikapcsolta az áramot a Bécs-Breclav vonal ausztriai szakaszán, ezért arra csak dízelmozdonnyal vontatott szerelvények járhatnak.

A vasúti közlekedésben továbbra is Prágában és környékén, Olmützben és környékén valamint a dél-morvaországi régióban a legsúlyosabb helyzet, ahol vasúti sínekre dőlt fák, faágak akadályozzák a forgalmat. Dél-Morvaországban ráadásul újra esik az eső, ezért az idő lehűlésével az éjjel jeges utakra és lefagyott villanyvezetékekre lehet számítani.

Halasszák el az utat

"Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy mérlegeljék útjuk fontosságát, és ha lehet, halasszák azt el legalább 24 órával" – közölte a Cseh Vasút szóvivője, Radka Pistoriusová.

A Cseh Vasút szerint az időjárás okozta problémák 100 ezer embert érintettek. Azoknak, akik a vasút miatt nem - vagy csak több órás késéssel - érkeztek meg célállomásukra, kárpótlást fognak fizetni. Részleteket nem közöltek. A cseh vasúton legalább három évtizede nem volt olyan súlyos a helyzet, mint jelenleg. A cseh közszolgálati média kora reggel óta folyamatos rendkívüli műsort sugároz, amelyben a közlekedési helyzet és az időjárás alakulásáról tájékoztat.