Bizonyíték: lakótelepekről lőnek az oroszbarát szakadárok

Vágólapra másolva!
Az egyik közösségi videómegosztón közzétett felvétel bizonyítja, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok szándékosan olyan helyekről lövik az ukrán karhatalmi erőket, hogy a válaszcsapásokat a lakótelepekre vonzzák.
Vágólapra másolva!

A december 1-i dátummal közzétett felvételen az látszik, amint egy Grad típusú rakétavető egy jórészt sértetlennek tűnő lakótelep szomszédságából indít sortüzet egy ellenséges célpontra. A történteket egy donyecki lakos rögzítette és osztotta meg.

Az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) elemzői szerint a felvétel a szakadárok kezén lévő kelet-ukrajnai iparváros egyik délkeleti lakótelepén készült, és a rakétákat csak vaktában lőtték ki. Az utóbbi azt bizonyítja, hogy a mobil rakétavető rendszer kezelőinek eleve az volt a szándéka, hogy az ellenfél válaszcsapását a civilek által sűrűn lakott térségre vonzza.

A Moszkva-barát felkelők részéről ez egy jól bevált hadicsel – áll az RNBO közleményében. Ilyen esetekben rendszerint már ugrásra készen áll a közelben az orosz állami tévé valamelyik forgatócsoportja, hogy még melegében rögzíthessék, amint a gonosz kormányerők az ártatlan civilek lakótelepeit bombázzák.