Vágólapra másolva!
Pert indított Bill Cosby ellen Los Angelesben kedden egy nő, aki azt állítja, hogy az amerikai komikus színész 1974-ben a Playboy Házban szexuálisan molesztálta őt, 15 éves korában.
Vágólapra másolva!

Ötoldalas beadványában a felperes Judy Huth azzal vádolja Cosbyt, hogy "kezét kezébe fogva szexuális aktust hajtott végre magán a beleegyezése nélkül".

Többen vádolják a komikust

A pert egy nappal azután kezdeményezték, hogy Cosby hétfőn bejelentette, lemond egykori alma matere, a philadelphiai Temple Egyetem kuratóriumi tagságáról, tekintettel arra, hogy az elmúlt hetekben több mint egy tucat nő jelentette ki nyilvánosan, hogy az Egyesült Államok szerte népszerű tévésztár szexuálisan zaklatta őt.

Az első fekete sztár

A jelenleg 77 éves Cosby az amerikai televíziós sorozatok első fekete sztárja volt, akinek tündöklése kisebb-nagyobb megszakításokkal 1965-től a 2000-es évek első évtizedének közepéig tartott. A nős, sok gyermekes színész-író-producer-zenész-aktivista, akinek imidzsében kulcselem a családközpontúság, hosszú pályafutása során 4 Emmy- és 9 Grammy-díjat kapott. 2002-ben George W. Bush Elnöki Szabadságéremmel tüntette ki.

2005-ben már feljelentették

Vádat hivatalosan sohasem emeltek ellene. 2005-ben azonban Andrea Constand, a philadelphiai Temple Egyetem női kosárlabda-igazgatója 2005-ben feljelentést tett ellene nemi erőszak miatt. Igaz, az ügyet fizikai bizonyíték híján ejtették, de a nő még abban az évben polgári peres eljárást is indított a sztár ellen, miután 13 olyan nőt gyűjtött össze az országból, aki hajlandó lett volna tanúskodni az ügyében. Constand és Cosby végül peren kívüli megállapodást kötött, amelynek részletei nem ismeretesek.

A The Washington Post című napilap tíz nappal ezelőtt közölt leleplező írásában egyebek között azzal magyarázta a csaknem egy évtizedig szunnyadó vádak újbóli felszínre törését, hogy a közösségi médiát ma már szinte lehetetlen elfojtani.