Egyelőre megúszta a kenyai elnök

Kenyan President Uhuru Kenyatta attends an military exercise briefing during the Distinguished Visitors Day at the Validation Exercise of Kenya's Pledged Forces to the East African Standby Force at the training  camp in Archer's Post, Isiolo County, on Se
Uhuru Kenyatta
Vágólapra másolva!
Ejtették a vádakat Uhuru Kenyatta kenyai elnök ellen a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon. Kenyattát azzal vádolták meg, hogy felelős a 2007-es választásokat követően kirobbant etnikai indíttatású erőszak szításáért.
Vágólapra másolva!

A bíróság szerdán egy hét haladékot adott az ügyészeknek, hogy alátámasszák vagy ejtsék a vádakat. Az ügyészek ugyanis több időt kértek, hogy bizonyítékot gyűjtsenek Kenyatta ellen, de a bíróság úgy ítélte meg, hogy ez sértené a vádlott jogait, akinek joga van ahhoz, hogy ügyét indokolatlan késedelem nélkül elbírálják.

Fatou Bensouda főügyész beadványában úgy fogalmazott: nem áll rendelkezésre megfelelő bizonyíték, hogy Kenyatta büntetőjogi felelősségét kétséget kizáróan bizonyítani lehessen.

Felelős, de nincs elég bizonyíték

A vádhatóság úgy vélte, Kenyatta a választásokat követő erőszakhullám megszervezéséért és a történtek kivizsgálásnak akadályozásáért egyaránt felelős. Az elnök ügyvédei visszautasították a vádakat.
Bár az ügyész ejtette a vádakat, Kenyattát ügyvédei kérésével ellentétben nem mentették fel, így az eljárás újraindulhat, ha új bizonyíték kerül az ügyészek birtokába.

Uhuru Kenyatta Forrás: AFP/Samuel Miring'u

A 2007-2008-s kenyai erőszakhullámban több mint ezren haltak meg, és 600 ezren kényszerültek elhagyni otthonaikat. Kenyatta ellen 2012-ben emeltek vádat, majd egy évre rá hazájában elnökké választották.

Nairobi nem segít

Az ügyész sérelmezte, hogy Nairobi nem ad át minden kért dokumentumot, amelyek vélhetően bizonyíthatták volna Kenyatta felelősségét. A bíróság megállapította ugyan, hogy a kenyai kormány "nem felelt meg a jóhiszemű együttműködés elvének", de hivatalosan mégsem állapította meg, hogy nem működik együtt a bírósággal, ami alapján a bíróság statútumának többi részes állama nyomást gyakorolhatott volna Nairobira.