Betilthatják New Yorkban a lovas kocsikat

Lovaskocsi A Handsome Cab makes its way through Central Park during the first significant snowfall of the season in New York City 05 December, 2002. 
AFP PHOTO   Timothy A. CLARY
A Handsome Cab makes its way through Central Park during the first significant snowfall of the season in New York City 05 December, 2002. AFP PHOTO Timothy A. CLARY
Vágólapra másolva!
Bill de Blasio New York-i polgármester a választási kampányában megígérte, hogy betiltatja a lovas kocsikat. A rendelet javaslatot a héten be is nyújtották a városi tanácsnak.
Vágólapra másolva!

A kocsikázás különösen Manhattanben, a Central Park környékén népszerű, és elsősorban a turisták kedvelik. Nem a polgármester azonban az egyetlen, aki úgy véli, hogy nem lovaknak való a nagyvárosi élet, ottani tartásuk kegyetlen és embertelen.

A városi tanács két tagja ezért javaslatot nyújtott be a lovas kocsik betiltásáról – számolt be az NBC News.

Ha elfogadják a rendeletet, akkor másfél év múlva eltűnnek a lovas kocsik New Yorkból Forrás: AFP/Timothy A. Clary

Nem vágathatják le a lovakat

A nyilvános meghallgatáson megszólalhattak a tilalom ellenzői és a kocsisok is, akik azt hangsúlyozták, hogy a lovakkal jól bánnak, gondjukat viselik, és a megélhetésük kerülne veszélybe, ha nem folytathatnák a munkát.

A rendelet értelmében egyébként 2016. június 1-jétől tiltanák be a lovas kocsikat, a kocsisok pedig átképzésen vehetnének részt. Garanciát kellene azonban adniuk arra, hogy a „forgalomból kivont” lovakat nem küldik vágóhídra – jelentette az npr.org.

Ha central Park, akkor kocsikázás - egyelőre Forrás: AFP/Stan Honda

A helyiek szeretik a lovakat

Kivételt csak parádék, különleges események és filmforgatások alkalmából tennének. A javaslat nem mellesleg ötezerről 25 ezer dollárra emelné a szabályt megsértők számára kiróható büntetést.

A Quinnipiac Egyetem a kérdésben az idén két közvélemény-kutatást is készített, és ezekből kiderült, hogy a New York-iak hatvan százaléka nem támogatja a lovas kocsik betiltását.

A New York-iak hatvan százaléka nem támogatja a tilalmat Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Benjamin Beytekin