Beöntéssel vallatott a CIA

Vágólapra másolva!
Nagyon kegyetlen módszerekkel vallatta a CIA a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követő években az al-Kaida feltételezett tagjait – ez derült ki a szenátus hírszerzési bizottság jelentéséből. Beöntést, jeges fürdőt, sőt több hetes alvásmegvonást is alkalmaztak a hírszerző ügynökség emberei ifjabb Bush elnöksége alatt. Barack Obama elítélte a történteket. 
Vágólapra másolva!

Az amerikai Központ Hírszerző Ügynökség az általa elismertnél „sokkal kegyetlenebb” módszereket alkalmazott al-Kaida feltételezett tagjaival szemben a „fokozott vallatások során”, erről félrevezette a kormányzatot és a kongresszust, a kínzás ráadásul nem volt hatékony információszerzési eszköz - állapítja meg az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának jelentése.

Brutális módszerek

A jelentés szerint több hetes alvásmegvonással, pofozással, falhoz láncolással, szűk helyre való bezárással, alsó beöntéssel, jeges fürdővel, halállal való fenyegetéssel és három személy esetében pedig a vízbe fojtás imitálásával vallatta foglyait a Központ Hírszerző Ügynökség ifjabb Bush elnöksége alatt. Hálid Sejk Mohamedet, a 2001. szeptember 11-i terrortámadások állítólagos kitervelőjét összesen 183-szor vallatták vízbe fojtásos módszerrel.

Waterboarding

A vízbe fojtást imitáló eljárás alkalmazását már 2003-ban leállították, de a többi kényszervallatási módszert csak Barack Obama 2009-ben történt hivatalba lépését követően szűntették meg. A CIA 2005-ben megsemmisítette a kínvallatásokról készült videofelvételeket.

Brutális módszereket alkalmaztak Forrás: AFP/Michael V. May

A foglyok közül többeknél pszichikai bántalmak jelentkeztek.

A foglyokat megkínozták

Dianne Feinstein, a bizottság elnöke közölte:

Dianne Feinstein szerint nem kell szépíteni a történteket Forrás: AFP/Saul Loeb

A CIA titkos börtöneiben legalább 119 személyt tartottak fogva, akiknek mintegy harmadát vetették alá a vitatott vallatási módszereknek. Ezek az első jelentések szerint legalább egy emberéletet követeltek. A vallatást végrehajtói 80 százalékban szerződéses alkalmazottak voltak. A jelentésből kiderül az is, hogy a CIA több fogolynak is a nyomát vesztette és hogy közülük többeket tévedésből fogtak el.

Obama elítélte

A dokumentum a CIA 6 millió iratára támaszkodó, 6700 oldalas szenátusi jelentésnek mintegy félezer oldalas kivonata.

A beismertnél is durvábban vallatott a CIA Forrás: AFP/Karim Sahib

George W. Bush elnök 2002-ben titkos határozatban hagyta jóvá a CIA eljárását. 2006-ban kapott először jelentést. Annak az évnek szeptemberében elrendelte a titkos börtönök bezárását és a foglyoknak a guantánamói fogolytáborokba történő szállítását.

Barack Obama elítéli a történteket Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Barack Obama amerikai elnök elítélte „az amerikai értékekkel ellentétes” módszerek alkalmazását. Szerinte nem szolgálták sem a szélesebb értelemben vett terrorelhárítási erőfeszítéseket, sem az amerikai nemzetbiztonsági érdekeket. Obama közölte azt is, hogy az eljárás már a múlté, és elnökként meg fogja akadályozni az ahhoz való visszatérést.

A CIA szerint több ezer amerikait mentettek meg

John Brennan, a CIA jelenlegi igazgatója elismerte, hogy a titkos fogva tartások és a vallatások során követtek el hibákat, de vitatta a jelentésnek azt a megállapítását, miszerint a program ne lett volna hatékony, és azt állította, hogy annak segítségével merényleteket sikerült megakadályozni. Ez utóbbi állításával ellentmondott a vizsgálat megállapításainak.

A CIA állítja, módszereik hatékonyak voltak Forrás: AFP/Mladen Antonov

Volt CIA-vezetők és szenátusi republikánusok szerint a jelentés csak mazsolázott a bizonyítékok között, azzal a céllal, hogy egy előre elhatározott következtetésre jusson. George Tenet volt CIA-igazgató azt állította, hogy az eljárás al-Kaida vezetők elfogásához vezetett és több ezer amerikai életét mentette meg.