Merénylettől tartanak a szenátusi jelentés nyilvánosságra hozása után

ameriakai zászló
Jeruzsálem, 2013. augusztus 3. Amerikai zászló leng az Egyesült Államok jeruzsálemi konzulátusán 2013. augusztus 3-án. Az Egyesült Államok hétvégére bezárta nagykövetségeit és más képviseleteit számos muzulmán országban az al-Kaida és egyéb terrorszervezetek támadásaitól tartva, valamint állampolgárainak utazási figyelmeztetést adott ki terrorveszély miatt. (MTI/EPA/Jim Hollander)
Vágólapra másolva!
Az amerikai nagykövetségek és az azokat őrző tengerészgyalogosok, a CIA és egyéb amerikai érdekeltségek is teljes készültségben várják, hogy nyilvánosságra hozza kedden a szenátus hírszerzési bizottsága a jelentését azokról a kínzási módszerekről, amelyeket a Központi Hírszerző Ügynökség alkalmazott az al-Kaida foglyul ejtett tagjaival szemben a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után.
Vágólapra másolva!

A bizottság 50 millió dollárt költött a vizsgálatra, hogy kiderítse, hogyan vallatta a CIA a Bush-kormányzat alatt a gyanúsítottakat. Ebbe olyan „kemény”, kínzásnak minősülő módszerek is beletartoztak, mint az alvásmegvonás, a foglyok szűk helyre való bezárása, megalázása, vagy a vízbefojtás imitálása (waterboarding). A szenátus 6300 ezer oldalas titkos jelentésének várhatóan egy 480 oldalas kivonatát fogják nyilvánosságra hozni.

Terrorista merényletektől tarnaka Forrás: MTI/EPA/Jim Hollander

Mocskos részletek

A CNN jelentése szerint a dokumentumból új, mocskos részletek derülnek majd ki, például egyes fogva tartottak haláláról. Nem nevezik meg viszont azokat az országokat, amelyek titkos táborokat biztosítottak a területükön az akcióhoz, sem pedig az abban résztvevő CIA-ügynököket.

A jelentés a régóta közszájon terjedő kiszivárogtatások szerint arra a következtetésre jutott, hogy kínzással nem sikerült életmentő értesülésekhez jutni. A hírszerzés több volt és jelenlegi tisztségviselője, beleértve John Brennant, a CIA jelenlegi igazgatóját, ezzel ellentétes álláspontot képvisel.

A CIA ügynökeit nem leplezik le Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Életeket sodorhat veszélybe

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője szerint a jelentés bizonyos részletei komoly veszélyt jelenthetnek amerikai létesítmények és személyek számára világszerte, de a kormányzat figyelembe vette ezt a rizikót, és megtette a szükséges lépéseket.

A Pentagon szóvivője, Steve Warren megerősítette, hogy a várható zavargásokra felkészültek a fegyveres erők, számolt be az AP.

Felelőtlenség

Vezető republikánus politikusok „esztelenségnek” és „lelkiismeretlenségnek” minősítették a jelentés nyilvánosságra hozását, mert az szerintük súlyos negatív következményekkel jár majd, ráadásul „komolytalan és nem konstruktív”.

A Fox News jelentése szerint Marco Rubio floridai és Jim Risch idahói szenátor aggodalmát fejezte ki, hogy a jelentés nyilvánosságra hozatala „amerikai életeket sodorhat veszélybe külföldön, kockáztatja az Egyesült Államok nemzetközi kapcsolatait, erőszakot gerjeszthet, politikai problémákat okozhat Washington szövetségesei számára, és harcosokat csábíthat az Egyesült Államok ellenségeinek soraiba”. „Röviden: meggondolatlan és felelőtlen lépés.”