Nem veti meg a kínzást a francia szélsőjobb

France's far-right National Front (FN) leader Marine Le Pen speaks during the launch of the new FN youth movement (FNJ) campaign in Nanterre on December 8, 2014. AFP PHOTO / PATRICK KOVARIK
France's far-right National Front (FN) leader Marine Le Pen speaks during the launch of the new FN youth movement (FNJ) campaign in Nanterre on December 8, 2014. AFP PHOTO / PATRICK KOVARIK
Vágólapra másolva!
Előfordulhatnak olyan esetek, amikor a kínzás hasznos módszer – ezt Marine Le Pen, a francia szélsőjobb vezetője nyilatkozta a legújabb CIA-botrány kapcsán. A 2017-es francia elnökválasztás egyik legnagyobb esélyese később visszakozni próbált, vitatható sikerrel.
Vágólapra másolva!

„Nem tudom elítélni a kínzásokat, mert azok »hasznosak« is lehetnek, ha terroristákat kell szóra bírni” – így kommentálta egy tévéinterjúban a francia szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) vezetője az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) kedden nyilvánosságra hozott, minimum vitatható vallatási módszereit. Marine Le Pen szerint előfordulhatnak olyan esetek, amikor nincs más megoldás, például „ha egy időzített bomba 1-2 órán belül felrobban, és akár 2-300 embert is megölne”.

Marine Le Pen előbb nagyot mondott, aztán visszakozott Forrás: AFP/Patrick Kovarik

Franciaország momentán legnépszerűbb politikusa – és Orbán Viktor támogatója – mindezt komolyan is gondolta, hiszen úgy folytatta: „Ilyen esetekben könnyű lenne megjelenni egy tévében, és azt mondani, hogy ez nem helyes. (…) Nem, egyáltalán nem ítélem el.”

Le Pen később a Twitteren igyekezett javítani, mondván, hogy a híradások „rosszindulatúan” értelmezték a szavait, ő ugyanis „nyilvánvalóan nem a kínzásokra, hanem jogi eszközökre gondolt”.

Családban marad

Az efféle megjegyzések, úgy tűnik, örökletesek, a politikusnő apja és elődje, az FN-t hosszú ideig (1972-2011) vezető Jean-Marie Le Pen ugyanis korábban többször is úgy nyilatkozott, hogy a kínzás adott esetben hasznos módszer.

Szónokol az idősebb Le Pen. Példát mutat Forrás: AFP/Jeff Pachoud

Egy 2002-es lapinterjúban például így fogalmazott: „Nagyon könnyű kritikusnak lenni (a kínzásokkal szemben), ha valaki otthon, egy karosszékben ül.” A 86 éves – jelenleg EP-képviselőként dolgozó – Le Pen ezt azok után mondta, hogy meggyanúsították: katonakorában ő maga is követett el ilyesmit az algériai függetlenségi háborúban.