Ausztrál támogatásra számít az ukrán elnök

POROSENKO, Petro; ABBOTT, Tony Canberra, 2014. december 12.
Petro Porosenko ukrán elnök (b) és Tony Abbott ausztrál miniszterelnök az ukrajnai szakadárok uralta donyecki területen 2014. július 17-én lezuhant Boeing 777-es maláj gép ügyét vizsgáló válságkö
Petro Porosenko ukrán elnök és Tony Abbott ausztrál miniszterelnök
Vágólapra másolva!
Egységre szólította a nemzetközi közösséget pénteken Petro Porosenko ukrán elnök az országában agresszornak tekintett Oroszországgal szemben ausztráliai látogatása során.
Vágólapra másolva!

Hivatalának Sydneyben kiadott közleménye szerint az államfő azt mondta, hogy az ukrán válság nem csupán Ukrajna biztonságáról szól, és nemzetközi biztonsági kérdésként kell kezelni.

Az ENSZ BT nem hatékony

A Lowy Institute nevű tekintélyes ausztrál külpolitikai kutatóintézet meghívására tartott előadásában - háromnapos látogatásának végén - Porosenko úgy vélte, az Ukrajna elleni orosz agresszív fellépés azt mutatja, hogy a nemzetközi biztonsági rendszer, amely az ENSZ Biztonsági Tanácsának tevékenységére épül, nem hatékony.

Petro Porosenko ukrán elnök és Tony Abbott ausztrál miniszterelnök Forrás: MTI/EPA/Pool/GETTY IMAGES/Stefan Postles

Tényleges tűzszünet

Porosenko egyúttal méltatta, hogy a kelet-ukrajnai konfliktus kezdete óta most először a héten életbe lépett tűzszünetnek köszönhetően 24 óra alatt senki sem sebesült vagy halt meg a harcokban. "Hét hónap óta ma volt az első olyan 24 óra (...) amikor tényleges tűzszünet volt Ukrajnában" - fogalmazott az elnök. Hozzátette ugyanakkor, hogy még csak az első napról, nagyon törékeny helyzetről van szó, s "imádkozni fog", hogy a folyamat folytatódjon.

Nem katonai eszközökkel

"Ha egységesek leszünk, győzni fogunk, ehhez nem fér kétség - mondta Porosenko. - Nem katonai eszközökkel győzünk, hanem elindítjuk a politikai párbeszédet, amely békét és stabilitást hoz országomban, a kontinensen és az egész világon."