Egész Olaszország sztrájkol

Róma, 2014. december 12.
Tüntetők a három legnagyobb olasz szakszervezeti szövetség, az UIL, a CGIL és a CISL által rendezett tiltakozáson Rómában 2014. december 12-én. A résztvevők a kormány 2015-ös költségvetése és a munkapiaci reformok ellen tüntetnek.
Tüntetők a három legnagyobb olasz szakszervezeti szövetség, az UIL, a CGIL és a CISL által rendezett tiltakozáson Rómában
Vágólapra másolva!
Mégis csatlakoztak a pénteki általános sztrájkhoz az olasz vasutasok. A munkabeszüntetés érinti az olaszországi állami és magán ágazatok többségét a közlekedéstől az oktatásig és az egészségügyig.
Vágólapra másolva!

A vasutas szakszervezetek sztrájkját az olasz közlekedésügyi miniszter először betiltotta, majd mégis engedélyezte. Azzal a módosítással, hogy a péntekre meghirdetett nyolcórás általános sztrájkot a vasutasok egy órával korábban befejezik, tehát délután négy órától újraindul az olaszországi vonatközlekedés. Addig is biztosított a hosszú távú nemzetközi járatok célba érése. A szombat este kezdődő újabb 24 órás vasutassztrájk kezdetét is szombat éjfélre tolták el. Sztrájkolnak az olasz légi- és hajóforgalom, valamint a városi tömegközlekedésben dolgozók, a közalkalmazottak, pedagógusok, az egészségügyi dolgozók, a gyári munkások.

Így nem megy

Az "Így nem megy" jelszavú általános sztrájkot a CGIL és az UIL szakszervezeti föderáció hirdette meg a Matteo Renzi vezette balközép kormány gazdaságpolitikája és munkaügyi reformjával szemben. A sztrájk a CGIL tömegdemonstrációjával kezdődött Torinó utcáin. A menetet vezető Susanna Camusso CGIL-főtitkár elmondta, a kormány megszorító intézkedései nem gazdasági növekedéshez, hanem recesszióhoz vezettek. Munkahelyteremtést, beruházásokat, méltóságteljes munkát, a dolgozói jogok védelmét sürgette Camusso a 3 millió olasz munkanélkülire és a külföldre emigráló fiatalokra emlékeztetve.

Tüntetők a három legnagyobb olasz szakszervezeti szövetség, az UIL, a CGIL és a CISL által rendezett tiltakozáson Rómában Forrás: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi

50 városban

Az olasz szakszervezetek több mint 50 városban tartanak tüntetést. Matteo Renzi miniszterelnök hangoztatta, hogy a sztrájkhoz való jog Olaszországban biztosított, de a kormány nem a szakszervezetek szerint irányítja a politikáját. Diákok csoportja péntek hajnalban elfoglalta a római kormánypalota előtti teret "Nem adjuk a jövőnket!" feliratú transzparenssel. Békés demonstrációt tartottak az Expo 2015 milánói világkiállítás építkezési területén is.

Ilyen még nem volt

Ez az első alkalom, hogy a szakszervezetek egy balközép kormány idején rendeznek általános sztrájkot. Az utolsó általános sztrájkot az olasz szakszervezetek 2002 áprilisában tartották a II. Berlusconi-kormány alatt. Ezt megelőzően pedig 1982 júniusában a kereszténydemokrata Spadolini-kormány alatt.