Vágólapra másolva!
A franciák 72 százalékának jó véleménye van Angela Merkel német kancelláról, hazájáról azonban csak 59 százalékuk gondolkodik így - derül ki két friss felmérésből.
Vágólapra másolva!

Miközben a francia reformokat érintő bírálatai miatt a múlt héten a francia politikusok nyíltan kritizálták a német kancellárt, az IFOP közvélemény-kutatóintézetnek a Journal du Dimache című vasárnapi lapban megjelent felmérése szerint a franciák kevesebb mint harmadának (29 százalék) van rossz véleménye a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) újjáválasztott elnökéről.

A jobboldali szavazók 95, a baloldali tábor 64 százaléka, a szélsőjobboldali Nemzeti Front szimpatizánsainak pedig 68 százaléka kedveli Merkelt. A megkérdezettek 73 százaléka "a francia-német viszont szempontjából sajnálatosnak találja, hogy a francia politikusok hevesen bírálják Németországot".

Franciaország példát vehetne Németországról

A december 11-12-én 1011 nagykorú megkérdezésével készült reprezentatív felmérés szerint a franciák 64 százaléka azt gondolja, hogy Franciaországnak példát kellene vennie a Németországban végrehajtott reformokról. Mindazonáltal a megkérdezettek 74 százaléka úgy véli, hogy "Németország túl erős befolyással bír az Európai Unió politikájára". A franciák 76 százaléka arról is meg van győződve, hogy Németországban gondot jelentenek az alacsony fizetések és a szegénység.

Nem büszkék a hazájukra

A CSA közvélemény-kutatóintézet pénteken nyilvánosságra hozott felmérése szerint egyébként a franciák nem túl büszkék a hazájukra. Míg a svédek 89, a németek 78, a britek 67 és az amerikaiak 64 százaléka jó véleménnyel van hazájáról, a franciáknál csak 59 százalékos ez az arány, s úgy érzik: Franciaország kudarcos helyzetet él át, 84 százalékuk úgy véli, hogy az országot meg kellene reformálni. Közülük 28 százalék szerint radikálisan.