Pereskednek Kennedy gyilkosának koporsójáért

Lee Harvey Oswald koporsója
BRENTWOOD, CA - DECEMBER 14: Lee Harvey Oswald's original pine coffin, which is being auctioned at Nate D. Sanders' is seen at Nate D. Sanders' on December 14, 2010 in Brentwood, California. The auction ends Thursday, December 16, 2010 at 5 pm Pacific Standard Time. Charley Gallay/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Beperelte Lee Harvey Oswald bátyja a texasi temetkezési vállalatot, amelyik négy éve eladta John F. Kennedy gyilkosának koporsóját. Szerinte ilyen „gusztustalan” tárgyakat nem szabadna áruba bocsátani.
Vágólapra másolva!

Oswaldot két nappal Kennedy meggyilkolása után lőtte agyon Jack Ruby, és másnap már el is temették Fort Worth-ben. Mivel egyetlen gyászoló sem jelent meg, a temetésről tudósító újságírókat kérték meg a hatóságok, hogy vigyék a koporsót.

Ötven évvel később viszont ádáz jogi csata folyik az immár rothadó faládáért.

Oswald eredeti, fenyőfa koporsója egy Los Angeles-i raktárban várja, hogy a bíró döntsön Forrás: AFP/Charley Gallay

Szabad-e ilyesmit áruba bocsátani

Az Oswald 1981-es exhumálását intéző temetkezési vállalat négy éve eladta a koporsót 87 468 dollárért. A gyilkos nyolcvan éves bátyja, Robert azonban beperelte őket.

Azzal érvelt a texasi bíróság előtt, hogy ő fizette a temetést: összesen 710 dollárt költött a koporsóra, a sírhelyre, az öltönyre, amelybe a fivérét öltöztették, valamint a virágokra.

Azt hitte, hogy a koporsót az exhumálás után megsemmisítették, és úgy véli, ilyen „gusztustalan” dolgokat nem szabadna áruba bocsátani – számolt be a brit Independent.

Senkinek semmi köze hozzá

Robert Oswald ügyvédje, Gant Grimes elmondta a lapnak, hogy ügyfele szerint a koporsóhoz senkinek semmi köze. Azt megérti, hogy fivérének a levelei és egyéb tárgyai történelmi érdekességgel bírnak amiatt, amit elkövetett, de a koporsó nem tartozik ebbe a kategóriába.

„Azt ő vette a fivérének. Soha nem hitte volna, hogy újra látja” – magyarázta Grimes.

Oswald a Kennedy megölés utáni sajtókonferenciánForrás: AFP/Stringermiddle

Új koporsóban temették újra

Az exhumálást a Miller Temetkezési Vállalat végezte, amelynek a tulajdonosa, Allen Baumgartner személyesen is részt vett a munkában. Oswaldot a fogorvosi leletei alapján azonosították, a régi koporsó azonban olyan rossz állapotban volt, hogy újban kellett ismét eltemetni.

Baumgartnerben azóta többször is felmerült, hogy el kellene adnia a rothadó koporsót, és végül 2010-ben egy Los Angeles-i aukciós házon keresztül talált egy anonim vevőt.

Kié a koporsó

A Dallas Morning News jelentése szerint Baumgartner ügyvédje azzal érvelt a bíróság előtt, hogy a koporsó Robert Oswald „ajándéka” volt a fivérének, és így nincs joga magának követelni azt. A texasi törvények szerint a koporsó Oswald özvegyét és annak lányait illetné, de ők nem adtak be keresetet. Az özvegy, Marina Oswald Porter még mindig Dallas környékén él, és soha nem volt hajlandó beszélni a volt férjéről.

Sajtójelentések szerint a bíró január elején hirdet ítéletet. A koporsó addig marad Los Angelesben, az aukciós ház raktárában.

John F. Kennedy 1962-ben egy sajtótájékoztatón Forrás: Abbie Rowe