Még nem ismertek a túszejtés okai

A police rescue squad is seen near a cafe in the central business district of Sydney on December 15, 2014. A gunman was holding terrified hostages inside a Sydney cafe December 15 with an Islamic flag displayed at the window, triggering a lockdown in an a
Hatalmas a rendőri készültség
Vágólapra másolva!
Egyelőre nem ismertek a sydney-i túszejtés okai, de vannak arra utaló jelek, hogy politikai indíttatású cselekményről van szó – mondta hétfőn az ausztrál kormányfő, miután a gyanú szerint iszlamisták túszul ejtettek több embert egy kávézóban, az operaházat pedig ki kellett üríteni egy gyanús csomag miatt.
Vágólapra másolva!

Tony Abbott a parlament épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a hasonló cselekedetek célja elrettenteni az embereket az életformájuktól. "Ausztrália békés, nyitott és nemeslelkű társadalom. Semmi sem szabad, hogy megváltoztassa ezt" – mondta, és arra buzdította a lakosságot, hogy a Sydney-ben történtek ellenére a szokott mederben folytassák napjukat. Biztosított afelől, hogy a hatóságok minden tőlük telhetőt megtesznek.

Hatalmas a rendőri készültség Forrás: AFP/Peter Parks

Legalább egy fegyveres

A rendőrség "legalább egy" fegyveres túszejtőről beszélt, azt viszont továbbra sem közölte, hogy hány embert tart fogva. Új-Dél-Wales szövetségi állam rendőrfőnöke elmondta, hogy nincs közvetlen kapcsolatuk a túszejtővel. Andrew Scipione nem fűzött megjegyzést azokhoz a hírekhez, amelyek szerint az egyik tússzal felhívattak egy újságírót. A túszdrámával kapcsolatban olyan hírek is megjelentek, hogy az elkövető vagy elkövetők azt állították, pokolgépeket helyeztek el a városban.

Nem az Iszlám Állam zászlaja

Andrew Scipione a kávézóban felmutatott arab feliratú fekete zászlóról szólva azt mondta, hogy még vizsgálják a jelentését. Egy terrorszakértő szerint a lobogót szíriai és iraki dzsihádisták használják, de nem az Iszlám Állam nevű szélsőséges szunnita szervezeté. Híradások szerint az elkövető egy középkorú, ősz szakállt és fejkendőt viselő férfi.

10 alkalmazott és 30 vendég

Közben a Lindt svájci csokoládégyártó cég, amelynek kávézójában a túszdráma zajlik, azt közölte, hogy 10 alkalmazott és akár 30 vendég is lehetett a Sydney nyüzsgő üzleti negyedében lévő üzletben. Az Egyesült Államok kiürítette sydney-i konzulátusát, amely közel fekszik a kávézóhoz, és óvatosságra intette az ausztrál városban tartózkodó amerikaiakat.