Túszejtés és bombariadó Sydney-ben

Armed police are seen near a cafe in the central business district of Sydney on December 15, 2014. A gunman was holding terrified hostages inside a Sydney cafe December 15 with an Islamic flag displayed at the window, triggering a lockdown in an area home
Vágólapra másolva!
Vélhetően dzsihádisták hétfőn túszul ejtettek több embert egy kávézóban Sydney-ben. A városban nem sokkal később egy gyanús csomag miatt ki kellett üríteni a világhírű operaházat.
Vágólapra másolva!

Sajtóértesülések szerint mintegy húsz embert ejtettek túszul az ausztrál nagyváros forgalmas üzleti negyedében. Televíziós felvételek tanúsága szerint a túszokat az ablakokhoz terelték, feltett kézzel lehetett látni őket, ketten közülük arab nyelvű felirattal ellátott fekete zászlót emeltek a magasba. A lobogót nem azonosították, de nem kizárt, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet zászlaja.

A túszejtés azon a téren történt, ahol az Ausztrál Nemzeti Bank és több kereskedelmi bank épülete is áll. A környéket fegyveres rendőrök vették körül. A nemzeti bankot bezárták, a pénzintézet közleménye szerint a dolgozók biztonságban vannak. A környéket lezárták, leállították a tömegközlekedést.

A rendőrség részleteket nem közölt, csak az akció tényét erősítette meg. Arról sem adtak tájékoztatást, hogy a kávézóban és az operaháznál történt incidens összefüggésben van-e egymással.

Felfegyverzett rendőrök a kávézó mellett Forrás: AFP/Peter Parks

Az ausztrál kormányfő összehívta a nemzetbiztonsági tanács rendkívüli ülését a történtek miatt. Tony Abbott közleményében kiemelte, hogy súlyos incidens történt, ugyanakkor meg kell nyugtatni mindenkit, hogy az ausztrál hatóságok jól képzettek, és szakszerűen reagálnak a helyzetre.

A Sydney-ben történtekkel kapcsolatban arról szóló hírek is megjelentek, hogy lezárták a város légterét, az illetékes hatóság ugyanakkor cáfolta ezt.

Ausztráliában szeptemberben fokozták a terrorkészültséget: a négyfokozatú skálán hármasra emelték, ami azt jelenti, hogy terrorcselekményre lehet számítani.