Magyarország kitart az Oroszország elleni szankciók mellett

Vágólapra másolva!
Magyarország a többi visegrádi országgal és az Európai Unióval együtt kitart az ukrajnai konfliktus miatt Oroszországgal szemben hozott szankciók mellett - hangsúlyozta Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára Kijevben.
Vágólapra másolva!

A V4-ek külügyi vezetői az ukrán fővárosban Petro Porosenko elnökkel folytattak megbeszélést, amelyen jelen volt Pavlo Klimkin külügyminiszter is, valamint külön találkoztak ukrán parlamenti frakcióvezetőkkel.

Az államtitkár elmondta: magyar részről ígéretet tett arra, hogy várhatóan januárban újraindul az ősszel leállított reverz, azaz visszafelé irányított gázszállítás Magyarország felől Ukrajnába. "A Naftohaz (ukrán állami gázvállalat) és a magyar gázszállításért felelős cég már a szerződés véglegesítésén dolgozik" - tette hozzá az államtitkár.

Az EU támogatására számít Ukrajna

Porosenko a maga részéről tájékoztatta a visegrádi országok képviselőit arról, hogy Kijev továbbra is biztosítja az áram- ás gázellátást a szakadárok által megszállt kelet-ukrajnai területeknek. Rámutatott arra, hogy az ukrán államnak emiatt keletkező veszteségei miatt is rendkívül fontos az Európai Unió pénzügyi segítsége.

Szabó László tájékoztatása szerint a frakcióvezetőkkel folytatott megbeszélésen a visegrádi országok külügyi vezetői azt tapasztalták, hogy az ukrán parlamenti többség is elkötelezett az európai integrációt célzó reformok véghezvitele mellett.