Német katonák fogják kiképezni a kurd harcosokat

Vágólapra másolva!
Fegyvereket is adnak, de a harcokban nem vesznek részt.
Vágólapra másolva!

A német szövetségi kormány döntött arról, hogy mintegy 100 katonát küld Észak-Irakba az Iszlám Állam (IÁ) ellen harcoló kurd pesmerga harcosok kiképzésére. A német katonák bevetéséhez még szükség van a parlament hozzájárulására. A Bundestag előreláthatólag januárban tárgyal először a mandátumról. Az elmúlt néhány hónapban Franciaország, Nagy-Britannia, Németország és mások megkezdték a kurdok felfegyverzését, akiknek a szovjet korszakból származó fegyverei hatástalannak bizonyultak az iszlamista gőzhengerrel szemben. Az IÁ az iraki hadseregtől zsákmányolt nehézfegyverekkel van felszerelve.

Nemzetközi riadalom

Az IÁ nemzetközi riadalmat okozott azzal, hogy Irakban és Szíriában nagy területeket foglalt el, amelyeken iszlám "kalifátust" kiáltott ki. A nyugati hatalmak a kurdokban létfontosságú védőbástyát látnak az Iszlám Állam további előnyomulásával szemben. Az Iszlám Állam elleni laza koalícióhoz mintegy 60 állam csatlakozott. Németország már 70 millió euró értékben szállított fegyvereket az észak-iraki kurdoknak. Az IÁ elleni légi hadjáratban azonban a Bundeswehr nem vesz részt.

Az ellenzék tiltakozik

A német katonák Irakba vezénylése az ellenzék bírálatával találkozik. Gregor Gysi, a Baloldal frakcióvezetője szerint a Bundeswehr tervezett kiképzési akciója alkotmányellenes, mert nincs mögötte sem ENSZ-, sem NATO-határozat. A párt valószínűleg alkotmánybírósághoz fordul az ügyben. Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a német katonák semmiképpen sem fognak részt venni harci cselekményekben, és a kiküldésről szóló döntés bármikor visszavonható, ha a biztonsági helyzet megváltozik.