Félmilliárd dollár lehet a Sony kára a hackertámadás miatt

The Interview, Seth Rogen
Vágólapra másolva!
Szakértők szerint eddig 500 millió dolláros kára keletkezett a Sony Pictures filmstúdiónak az ellene véghezvitt hackertámadás miatt.
Vágólapra másolva!

Hemanshu Nigam, az SSP Blue tanácsadó cég - az AFP hírügynökség által szombaton idézett - munkatársa szerint a stúdió arról szóló döntése, hogy az Észak-Koreának tulajdonított akció és az azt kísérő fenyegetések nyomán nem mutatja be a The Interview című filmjét, csak jelentősen növelte az amúgy is tetemes anyagi kárt. A vígjáték, amelyben a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) beszervez két újságírót a kommunista ország diktátora, Kim Dzsongun megölésére, 75 millió dollárból készült, megtérülni azonban nem fog, mert a Sony Pictures úgy döntött, egyelőre semmilyen formában nem vetíti.

The Interview, Seth Rogen Forrás: Origo

Nem mutatják be

A film körüli botrányok miatt eddig keletkezett és vélhetően még keletkező károk mellett a cégnek költenie kell komputerhálózata helyreállítására és a jogi kiadásokra is, az internetes kalózok ugyanis nyilvánosságra hozták a stúdió bizalmas levelezésének egy részét, ami miatt két korábbi alkalmazott máris keresetet nyújtott be. A Sony Pictures a tekintélyéből is sokat vesztett emiatt.

Segítséget kértek

A hackertámadás nyomán segítséget kért Kínától az Egyesült Államok az Észak-Koreából induló kibertámadások elhárításában, és egyeztetéseket folytat Oroszországgal, valamint Japánnal, Dél-Koreával, Nagy-Britanniával, Ausztráliával és Új-Zélanddal is, hogy nemzetközi válasz szülessen a filmstúdiót ért támadásra.

Következmények lesznek

Az amerikai elnök előzőleg következményeket helyezett kilátásba Phenjan számára, az Egyesült Államok ugyanis úgy látja, elegendő bizonyíték szolgál arra, hogy a kommunista rezsimet tegyék felelőssé a filmstúdiót ért támadásért. "Reagálni fogunk" - mondta Barack Obama.