Atomrobbantásokkal fenyegeti Észak-Korea az ENSZ-t

KIM Dzsong Un A KCNA észak-koreai hírügynökség által  közreadott képen Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára integet egy katonai rendezvényen Phenjanban.
A KCNA észak-koreai hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára integet egy katonai rendezvényen Phenjanban.
Vágólapra másolva!
Félresöpörve Kína ellenvetéseit, az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn napirendjére tűzte az észak-koreai helyzetet, az emberi jogok súlyos megsértésére vonatkozó vádak megvitatását. Phenjan válaszul kísérleti atomrobbantásokkal fenyeget.
Vágólapra másolva!

A világszervezet legfelsőbb döntéshozó testületének 15 tagja közül 11 ország támogatta a nyugati hatalmak által kezdeményezett lépést – köztük Ausztrália, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Franciaország és Dél-Korea. Oroszország és Kína nemmel szavazott.

Az ENSZ Közgyűlése a múlt héten szólította fel a Biztonsági Tanácsot (BT), fontolja meg, hogy emberiesség elleni bűntettek miatt állítsák a Nemzetközi Büntetőbíróság elé Észak-Korea vezetőit, ahogyan azt egy év elejei ENSZ-jelentés javasolta.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető egy katonai rendezvényen Phenjanban Forrás: MTI/EPA/KCNA/Ss

A jelentés arra a megállapításra jutott, hogy a phenjani rezsim gyilkosságokat, emberrablásokat hajt végre, kínozzák az embereket, éheztetik a népet, és mintegy 120 ezer embert tartanak munkatáborokban, embertelen körülmények között.

A BT hétfői ülésén részt vehetett volna Észak-Korea is, de képviselője nem jelent meg. Az amerikai külügyminisztérium üdvözölte a testület döntését. A phenjani rezsim viszont tiltakozott ellene, azzal fenyegetőzve, hogy válaszul újabb kísérleti atomrobbantást hajt végre.