Roman Polanski szökevény marad a liliomtiprás miatt

Vágólapra másolva!
Az ügyet csak személyesen tudná lezárni.
Vágólapra másolva!

Egy kaliforniai bíróság elutasította, hogy egy új meghallgatással lezárják Roman Polanski 37 évvel ezelőtti liliomtiprási ügyét. Ha a lengyel-francia állampolgárságú filmrendező elleni vádat ejtették volna, akkor szabadon utazhatna, nem kellene attól tartania, hogy kiadják az amerikai hatóságoknak. A filmrendező ügyvédei december közepén kérték egy kaliforniai bíróságtól a meghallgatást, amelyen azt akarták bizonyítani, hogy októberi lengyelországi látogatásakor a 81 éves filmes ellen az amerikai hatóságok hibás kiadatási kérelmet küldtek lengyel kollégáiknak. Emellett a Polanski-ügy sorozatos eljárási hibáira is rá akartak mutatni.

Vissza kellene térnie

James Bradley, a fellebbviteli bíróság bírája kilencoldalas határozatában elutasította az indítványt azzal az indoklással, hogy Polanski továbbra is szökésben lévőnek számít, ezért nem lehet újra elővenni ügyét. A bíró szerint a rendezőnek vissza kellene térnie Kaliforniába, és személyesen kell előadnia érveit.

Beismerte

Polanskit 1977-ben vádolták meg liliomtiprással. Később beismerte, valóban törvénytelen kapcsolatra lépett egy 13 éves lánnyal. Az ítélet előtt azonban Franciaországba menekült, mert attól tartott, hogy a vádalku ellenére hosszabb börtönbüntetésre ítélik, mint az a 42 nap, amelyet pszichiátriai megfigyelés alatt töltött elzárva. Az ügyvédek úgy vélik, Polanski - aki ellen elfogatási parancs van érvényben az Egyesült Államokban - letöltötte már a büntetését, és ügye lezárásához nem szükséges személyes megjelenése a bíróságon.