Folytatódik a fogolycsere Ukrajnában

Vágólapra másolva!
Bár a fő kérdésekben fennmaradtak az ellenétek a kijevi kormány és a kelet-ukrajnai szeparatisták között, a fogolycsere folytatódik a Minszkben e héten kötött megállapodás alapján.
Vágólapra másolva!

Pénteken több százan nyerték vissza a szabadságukat a Donyecktől 45 kilométerre északra fekvő Kosztyantyinivka város közelében. Az AFP francia hírügynökség tudósítójának számvetése szerint 222 lázadó és 146 ukrán katona szabadult ki.

A foglyokat felsorakoztatták egymástól száz méterre egy sötét, csak néhány gépjármű fényszórójával megvilágított útszakaszon. A csere tízfős csoportokban zajlott le. A jelenetet az Európai Biztonsági Együttműködési Szervezet (EBESZ) több képviselője kísérte figyelemmel.

Ma Luhanszk jön

A donyecki szeparatisták képviselője szerint ezeket az ukrán katonákat ők fogták el, és szombaton a másik szeparatista terület, a szomszédos Luhanszk térségében az ottani foglyokkal folytatódik a csere.

A válság általános rendezését illetően továbbra sincs előrelépés. Két nappal az után, hogy újrakezdődtek, pénteken ismét megszakadtak a minszki béketárgyalások.