Megbénult az észak-koreai internet és mobilhálózat

korea film kim dzsongun katona
Kim Dzsong Un egy hadibemutatót tekint meg Észak-Koreában.
Vágólapra másolva!
A kommunista rezsim korábban majomnak nevezte az amerikai elnököt.
Vágólapra másolva!

Megbénult az észak-koreai internet- és mobiltelefon-hálózat nem sokkal azután, hogy a kommunista diktatúra legfőbb katonai szerve majomnak nevezte Barack Obama amerikai elnököt - jelentette észak-koreai forrásokra hivatkozva a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

A Hszinhua Észak-Koreában tartózkodó riporterei - vezetékes telefonon keresztül - arról számoltak be, hogy az internetszolgáltatás helyi idő szerint este fél tízkor sem állt még helyre.

Már volt leállás

A napokban egyszer már megbénult az internet Észak-Koreában: a hét elején jelentések szerint mintegy 9 és fél órán át nem lehetett elérni a hálózatot az országban.

Kim Dzsong Un egy hadibemutatót tekint meg Észak-Koreában Forrás: AFP/Kns

Észak-Korea a világ egyik legelzártabb országa, csak keveseknek van számítógép-hozzáférésük, s akiknek van, azok is jellemzően csak a belföldi intranet hálózatot érik el. Bár az országnak van szélessávú internetkapcsolata a külvilággal, a lakosságnak csak egy szűk rétege éri el a világhálót.

A phenjani Nemzeti Védelmi Bizottság szombati közleményében azt állította, hogy Washington felelős a történtekért. A Kim Dzsongun diktátor által vezetett testület - a legfelsőbb észak-koreai katonai grémium - közleménye egyúttal azt írta: az amerikai elnök "vakmerő, mint egy majom a dzsungelben".

Egy vígjáték miatt rágtak be

A történtek előzménye, hogy november végén hackertámadást hajtottak végre a Sony Pictures filmstúdió ellen, miután az Kim Dzsongunt kiparodizáló és az észak-koreai diktátor meggyilkolását ábrázoló vígjátékot akart megjelentetni. Az amerikai hatóságok szerint Észak-Korea áll a támadás mögött.

A kérdéses filmet, a The Interview című vígjátékot az amerikai mozik - egy ismeretlen csoport fenyegetéseire hivatkozva - nem voltak hajlandóak bemutatni, végül a Sony karácsony este az interneten elérhetővé tette az amerikai közönség számára.

A The Interview-t a phenjani Nemzeti Védelmi Bizottság "becstelen és reakciós" filmnek nevezte, és azt írta, szerinte Obama áll a film bemutatása mögött.

Obama szerint hiba volt nem bemutatni a filmet Forrás: AFP/Doug Mills

Az amerikai elnök korábban azt mondta, hiba volt, hogy nem vetítik a mozik a filmet, és úgy fogalmazott, nem lehet hagyni, hogy "egy diktátor cenzúrát vessen ki az Egyesült Államokban". Phenjan egyébként korábban már nevezte majomnak és illette hasonlóan sértő rasszista jelzőkkel Barack Obamát. Egyes nyugati kutatók szerint a kommunista rezsim a világ egy legrasszistább rendszerét tartja fent, amely a tekintetben hasonlít a náci Németországra, hogy saját népe felsőbbrendűségét hirdeti.