Többen meghaltak az ázsiai ítéletidőben

Árvíz, Ázsia
TOPSHOTS Two boys look on as their friends play in floodwaters in Pengkalan Chepa, near Kota Bharu on December 27, 2014. Rescue teams struggled on December 27 to reach inundated areas of northeast Malaysia as victims accused the government of being slow to provide assistance after the country's worst flooding in decades. AFP PHOTO / MOHD RASFAN
Vágólapra másolva!
Több tucatnyian meghaltak és közel egymillióan kényszerültek otthonuk elhagyására Srí Lankán, Malajziában és Thaiföldön szombat estig a rendkívül heves esőzések, áradások és földcsuszamlások miatt.
Vágólapra másolva!

Srí Lankán huszonegy ember halálát okozták a szűnni nem akaró esőzések miatt keletkezett földcsuszamlások és áradások. További kilenc embert eltűntként tartanak nyilván, miután sárlavinák elsodorták őket.

Sokaknak el kellett hagynia az otthonát

Az indiai-óceáni szigetországban több mint 800 ezer embert kellett kitelepíteni otthonából. Az elmúlt napokban házak ezreit döntötte romba az özönvíz és a sártenger.

Gyerekek figyelik a hatalmas sártengert Forrás: AFP/Mohd Rasfan

A helyi meteorológiai szolgálat figyelmeztette a lakosságot, hogy a következő napokban sem enyhül az időjárás, és a katasztrófavédelem tájékoztatása szerint az egy hete tartó esőzések miatt a helyzet országszerte egyre drámaibbá válik.

Áramkimaradások vannak

Malajziában szombat estig nyolcan vesztették életüket áradásokban, és 160 ezer embert kellett evakuálni. Különösen kritikus a helyzet az ország keleti részén, ahol az erős szél óriási hullámokat kavar a parti részeken. A mentési munkálatok az ítéletidő miatt lassan haladnak, és gyakoriak az áramkimaradások is az országban.

800 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát Forrás: AFP/Mohd Rasfan

Thaiföldön szintén nyolcan haltak meg a szokatlanul heves esőzések miatt, amelyek összesen 1415 települést érintenek az országban. A thaiföldi katonai juntát vezető Prajuth Csan-ocsa tábornok katasztrófaövezetnek nyilvánította az érintett területeket.