A Gazprom kivásárolta partnereit a Déli Áramlat projektben

Vágólapra másolva!
Az orosz gázipari nagyvállalat, a Gazprom hétfőn beleegyezett, hogy megveszi összes európai partnerének részesedését a leállított Déli Áramlat gázvezeték projektben.
Vágólapra másolva!

A "South Stream Transport" holdingvállalatban 20 százalékos részesedése volt az olasz ENI vállalatnak, 15 százalékos tulajdonjoga a német BASF vállalathoz tartozó Wintershallnak és 15 százaléka a francia EDF-nek. A fennmaradó 50 százalékos tulajdonrész eddig is a Gazpromé volt.

A BASF és az EDF is megerősítette, hogy átadják részesedésüket a Gazpromnak, de nem hozták nyilvánosságra a tranzakció pontos összegét. Mindkét vállalat szerint a vételár fedezi eddigi költségeiket, kárpótolja őket befektetéseikért.

Vlagyimir Putyin orosz elnök december elején Törökországban jelentette be, hogy Oroszország a jelenlegi körülmények között, az Európai Unió ellenkezése miatt nem tudja megkezdeni a Déli Áramlat tervének megvalósítását. Ugyanennek a látogatásnak a keretében az orosz elnök Törökországot nevezte meg mint partnert egy alternatív gázvezeték építéséhez.