Tíz halálos áldozata van a komptűznek

Hajótűz Görögországban
Jón-tenger, 2014. december 28. Egy közeli hajóból készített képen ég a Norman Atlantic olasz komp a Jón-tengeren, a görögországi Korfutól északra fekvő Othonoi-sziget térségében 2014. december 28-án. (MTI/AP/SKAI TV)
Vágólapra másolva!
A legutóbbi információk szerint két magyar állampolgár utazott a Norman Atlantic olasz komphajón, ami a görögországi partoknál kigyulladt. Egyikük biztonságban van, de a másikról nincsenek információk - közölte a külgyi tárca. A legfrissebb hírek szerint tíz halálos áldozata van balesetnek. Korábban nyolc halottról adtak hírt, de a nap során két további holttestet találtak. A mentés délutánra befejeződött, utolsóként a kapitány hagyta el a hajót.
Vágólapra másolva!

A kompról a legújabb adatok szerint 432 embert mentettek ki hajókkal és helikopterekkel viharos szélben, a háborgó tengeren. A hajótársaság ugyanakkor először azt állította, hogy 478-an voltak a kompon. Egyelőre nem tudni a létszámeltérés okát. Az olasz parti őrség különleges mentőalakulatai tovább kutatnak emberek után a hajó gyomrában.

Forrás: MTI/AP/Luigi Mistrulli

A tíz halott közül négyet a tengerből emeltek ki, egyet mentőcsónakból. Hogy a további áldozatokat hol találták, még nem közölték.

Zűrzavaros volt a mentés

Az újabb halottakról szóló híreket Matteo Renzi olasz kormányfő is megerősítette.

Egy közeli hajóból készített képen ég a Norman Atlantic olasz komp a Jón-tengeren Forrás: MTI/AP/SKAI TV/-------------------

Mind a görög, mind az olasz kormányfő háláját fejezte ki a mentőknek és méltatta áldozatos munkájukat, amivel százak életét mentették meg. Több utas elmondása szerint viszont az akció igencsak zűrzavaros volt.

„Amikor feltűntek a helikopterek, az emberek egymást tiporták, hogy minél előbb feljussanak rájuk - mondta az AP amerikai hírügynökségnek telefonon egy görög teherautósofőr, aki egy másik férfival vállvetve megpróbált rendet teremteni.”

- számolt be a történtekről Krisztosz Perlisz.

- mondta egy török nő, Szádet Bajhan az egyik mentőhajón a török NTV televíziónak. Megerősítette, hogy a kompon nem voltak tűzjelzők, a füsttől fuldokló utasok riadóláncszerűen egymást ébresztették. Amikor a fedélzetre értek, nem volt személyzet, amely biztonságosabb helyre irányította volna őket.

Két magyar volt a fedélzeten

A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium az MTI-vel közölte, hogy a legutóbbi információk szerint a két magyar állampolgár utazott a komphajón. Egyikük biztonságban van, de a másikról nincsenek információk.

Kimentett utasok és tengerészek érkeznek az olaszországi Bari kikötőjébe, miután az előző nap tűz ütött ki a Norman Atlantic olasz kompon Forrás: MTI/AP/Gaetano Lo Porto

A tűzhöz menekültek az utasok

Az utasok - elmondásuk szerint - kaptak hideget-meleget egyaránt.

Az olasz haditengerészet által közreadott kép a még füstölgő Norman Atlantic olasz kompról Forrás: MTI/AP/Olasz haditengerészet/-------------------

A kabinsorok alatti raktérben tomboló tűz felforrósította a padlót, amely égette a lábukat, a fedélzeten viszont jéghideg eső fogadta őket, és az oltás vízsugaraiból is kijutott nekik. Hamarosan annyira fáztak, hogy inkább közelebb húzódtak a minden bajt okozó tűzhöz.

Mentés közben megdőlt a lángoló komp Forrás: MTI/AP/SKAI TV/-------------------

Az olasz komphajó rakodóterében vasárnap hajnalban ütött ki tűz, aminek oka egyelőre ismeretlen. Többen pánikba estek az égő komphajón, és a tengerbe ugrottak. A tűz a komp rakterében keletkezett, ahol több száz autó állt, közöttük üzemanyagot szállító kamionok is. Vasárnap este nehezítette a mentést, hogy a komphajó hét fokkal megdőlt. Erről bővebben a korábbi cikkünkben olvashat.