Tovább keresik az elveszett utasszállítót

Batam, 2014. december 29.
Abdul Rashid admirális, az indonéz haditengerészet kutató-mentő csapatának parancsnoka egy térképen mutatja a kutatási területet a batami hadikikötőben 2014. december 29-án, egy nappal az után, hogy az AirAsia malajziai légitársa
Abdul Rashid admirális, az indonéz haditengerészet kutató-mentő csapatának parancsnoka egy térképen mutatja a kutatási területet
Vágólapra másolva!
Újrakezdődött a kutatás helyi idő szerint hétfőn kora reggel az Indonézia légterében előző nap eltűnt utasszállító repülőgép után; a hatóságok azt feltételezik, hogy a gép lezuhant, és roncsok a tengerfenékre süllyedtek.
Vágólapra másolva!

Az AirAsia malajziai székhelyű fapados légitársaság gépének fedélzetén 162-en tartózkodtak, javarészt indonéziai állampolgárok. Több mint egy napja szakadt meg vele a kapcsolat, vasárnap egész nap keresték, de éjszakára felfüggesztették, majd hétfőn kora reggel újrakezdték a kutatatást.

Sigit Setiayana, az indonéz haditengerészet egyik parancsnoka közölte, hogy tucatnyi indonéz hadihajó, öt repülőgép és három helikopter vesz részt a kutatásban szingapúri és malajziai hajókkal, illetve légi járművekkel együtt. Ausztrália, az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Dél-Korea és India is felajánlotta a segítségét. Setiayana szerint a kutatásnak kedveznek a jó látási viszonyok.

Abdul Rashid admirális, az indonéz haditengerészet kutató-mentő csapatának parancsnoka mutatja a kutatási területet Forrás: MTI/EPA/Massulis Mbasan

A roncsok a tengerfenékre süllyedtek

Két-három órával a kutatás újrakezdése után az indonéziai kutatócsoportot vezető illetékes, Bambang Soelistyo közölte, hogy az eltűnés koordinátái és számítások alapján a hatóságok azt feltételezik, hogy a gép lezuhant, és a roncsok a tengerfenékre süllyedtek.

Az AirAsia közleményben már vasárnap arról tájékoztatott, hogy a gép rossz időjárási körülmények miatt lezuhant, a jakartai közlekedési minisztérium azonban akkor még túl korainak tartotta az információ megerősítését. A kutatás a Jáva-tenger és a Dél-kínai-tenger határán fekvő Belitung szigetről északkeletre lévő területre összpontosul.

Vasárnap reggel tűnt el a gép

Az AirAsia légitársaság QZ 8501-es járata Surabayából Szingapúrba tartott. A jakartai légi irányítás radarképernyőiről helyi idő szerint vasárnap 6 óra 17 perckor tűnt el. A kapcsolat a felszállás után 42 perccel szakadt meg, amikor a gép a Jávai-tenger fölött, Kalimantan (Borneó) és Jáva között repült.

A 2002 óta működő AirAsia légitársaságnak eddig egyetlen repülőgépe sem zuhant le, mi több, a vállalat az idén elnyerte a világ legjobb fapados légitársaságának a címét. Az AirAsia jelenleg az ázsiai kontinens legnagyobb fapados légitársasága. A gép eltűnésének hírére hétfő reggel 7,5 százalékkal zuhantak az AirAsia részvényei a szingapúri tőzsdén.