Az afgánoknak kell védekezniük a tálibok ellen

Gáni, Asraf Közéleti személyiség foglalkozása politikus SZEMÉLY SZIMBÓLUM zászló Közéleti személyiség foglalkozása SZEMÉLY SZIMBÓLUM zászló Kabul, 2014. szeptember 22.
Asraf Gáni, Afganisztán újonnan megválasztott államfője támogatóihoz beszél egy ünnepsé
Kabul, 2014. szeptember 22. Asraf Gáni, Afganisztán újonnan megválasztott államfője támogatóihoz beszél egy ünnepségen Kabulban 2014. szeptember 22-én. Előző nap Gáninak sikerült megállapodnia egy nemzeti egységkormány felállításában riválisával, Abdulla Abdullával, aki az egyezség értelmében egyfajta miniszterelnöki tisztséget tölt majd be. (MTI/EPA/Dzsavad Dzsalali)
Vágólapra másolva!
Mostantól kezdve egyedül a helyi biztonsági erők felelőssége, hogy megvédjék Afganisztánt a tálib lázadóktól – jelentette ki Asraf Gáni, az ország államfője csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Január elsejére hivatalosan is véget ért a NATO vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) harci küldetése Afganisztánban, és az új évvel kezdetét vette az Eltökélt Támogatás fedőnevű misszió, amelynek keretében húsz ország (köztük Magyarország) mintegy 12 ezer katonája képezi ki és látja majd el tanácsokkal az afgán biztonsági erőket.

Barack Obama amerikai elnök nemrég engedélyezte országa haderejének, hogy hadműveleteket indítson a tálibok és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat fegyveresei ellen, így összesen mintegy 17 ezer külföldi katona maradhat 2015-ben a dél-ázsiai országban.

Az afgán nép felelőssége

„Szeretnék gratulálni az afgán nemzetnek, a biztonsági erőink ugyanis képessé váltak szuverenitásunk megvédésére és a teljes biztonsági felelősség átvállalására” – mondta Gáni csütörtökön. „A térségbeli és a globális problémák következtében az utóbbi tizenhárom évben közös volt a biztonsági felelősség. Mától viszont ez kizárólag az afgán nép felelőssége. Ugyanakkor nem vagyunk egyedül, vannak szövetségeseink, akikkel továbbra is együtt fogunk dolgozni” – hangsúlyozta az elnök.

Gáni a beszédben nem tett említést az afgán hadsereg előző napi, civilek elleni rakétatámadásáról. A déli Hilmend tartományban a hadsereg és a tálibok közötti harcok során a kormányerők által kilőtt aknák csapódtak be egy lakodalomba. A helyi hatóságok tájékoztatása szerint legkevesebb húsz ember életét vesztette, több mint ötvenen pedig megsebesültek.

3188 civil halt meg

Az ENSZ adatai szerint 2014 első tizenegy hónapjában legalább 3188 civil vesztette életét, és 6429 megsebesült az afganisztáni támadásokban, ami 19 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A polgári áldozatok rekordszáma arról tanúskodik, hogy bár az afgán erőket tizenhárom éven át támogató nemzetközi biztonsági erők hivatalosan befejezték afganisztáni harci missziójukat, koránt sincs vége a háborúnak az ázsiai országban.