Új fejezetet nyitna Kim Dzsongun

2015.01.01. 08:59

A két Korea közötti kapcsolatok javítását szorgalmazta csütörtökön Kim Dzsongun észak-koreai vezető, és kijelentette, hogy kész a legmagasabb szintű” tárgyalásokra Dél-Koreával – jelentette a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

A kijelentés az észak-koreai vezetőnek az állami televízióban élőben sugárzott újévi üzenetében hangzott el – jelentette a Yonhap hírügynökség. „Új fejezetet kell írnunk az Észak-Dél kapcsolatokban. Semmi okunk rá, hogy ne tartsunk magas szintű tárgyalásokat” – jelentette ki az észak-koreai vezető.

Nagy változás?

Kim Dzsongun „nagy változást” sürgetett a Korea-közi akadozó kapcsolatokban. A két ország az 1950–1953-as koreai háború vége óta hivatalosan továbbra is hadiállapotban áll egymással.

Kim beszéde előtt négy nappal Ju Kil Dzse dél-koreai országegyesítési miniszter javasolta Phenjannak, hogy tartsanak magas szintű tárgyalásokat januárban. „Valamennyi kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdésről hajlandók vagyunk tárgyalni” – mondta a miniszter.

Dél- és Észak-Korea között legutóbb 2014 februárjában voltak magas szintű tárgyalások, ezek napirendjén a háborúban elszakított családok újraegyesítése szerepelt.