Új fejezetet nyitna Kim Dzsongun

KIM Dzsong Un A Rodong Sinmun című észak-koreai pártlap által a mai napon közreadott dátummegjelölés nélküli képen Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára megtekint egy rakétakilövő hadgyakorlatot egy ismeretlen helys
A Rodong Sinmun című észak-koreai pártlap által a mai napon közreadott dátummegjelölés nélküli képen Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára megtekint egy rakétakilövő hadgyakorlatot egy ismeretlen helyszínen lévő katonai bázison Észak-Koreában
Vágólapra másolva!
A két Korea közötti kapcsolatok javítását szorgalmazta csütörtökön Kim Dzsongun észak-koreai vezető, és kijelentette, hogy kész a „legmagasabb szintű” tárgyalásokra Dél-Koreával – jelentette a Yonhap dél-koreai hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A kijelentés az észak-koreai vezetőnek az állami televízióban élőben sugárzott újévi üzenetében hangzott el – jelentette a Yonhap hírügynökség. „Új fejezetet kell írnunk az Észak-Dél kapcsolatokban. Semmi okunk rá, hogy ne tartsunk magas szintű tárgyalásokat” – jelentette ki az észak-koreai vezető.

Nagy változás?

Kim Dzsongun „nagy változást” sürgetett a Korea-közi akadozó kapcsolatokban. A két ország az 1950–1953-as koreai háború vége óta hivatalosan továbbra is hadiállapotban áll egymással.

Kim beszéde előtt négy nappal Ju Kil Dzse dél-koreai országegyesítési miniszter javasolta Phenjannak, hogy tartsanak magas szintű tárgyalásokat januárban. „Valamennyi kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdésről hajlandók vagyunk tárgyalni” – mondta a miniszter.

Dél- és Észak-Korea között legutóbb 2014 februárjában voltak magas szintű tárgyalások, ezek napirendjén a háborúban elszakított családok újraegyesítése szerepelt.