Háborús bűnökkel vádolhatják meg Izraelt

Vágólapra másolva!
A Palesztin Hatóság pénteken az ENSZ-ben benyújtotta csatlakozási kérelmét a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbírósághoz - a csatlakozás révén jogot kaphat arra, hogy háborús bűnök vádjával eljárást kezdeményezzen Izrael ellen.
Vágólapra másolva!

A csatlakozáshoz szükséges dokumentumokat Rijád Manszur, a Palesztin Hatóság ENSZ-nagykövete adta át Stephen Matthiasnak, a világszervezet jogi ügyekben illetékes főtitkárhelyettesének adta át. Palesztinának eddig megfigyelői státusa volt a Nemzetközi Büntetőbíróságnál - angol nevén az International Criminal Courtnál, az ICC-nél. Az iratok átadása a legutolsó hivatalos lépés ahhoz, hogy tagja lehessen a jogi testületnek. A státust leghamarabb 60 nap múlva nyerheti el.

Washington aggódik

Miután az ENSZ közgyűlése 2012. november 29-én már elismerte Palesztina államiságát, a nemzetközi jogi státus összetettsége ellenére valószínűleg el fogják fogadni a csatlakozási kérelmet, és Rámalláh elkezdheti a panaszok benyújtását izraeli személyek ellen.

Az amerikai külügyminisztérium egyik névtelenül nyilatkozó magas beosztású illetékese azt mondta, hogy a palesztin lépés mélyen aggasztja Washingtont. Arra figyelmeztetett, hogy a csatlakozási kérelem benyújtása hatással lehet a Palesztin Hatóságnak szánt amerikai segélyekre. A tisztségviselő felhívta a figyelmet arra, hogy az amerikai segélynek jelentős szerepe volt "a stabilitás és a jólét előmozdításában", ami nemcsak a palesztinok, hanem Izrael javát is szolgálta.

Leállítanák a segélyezést

Az Egyesült Államok 400 millió dolláros segélyt nyújt a palesztinoknak minden évben, de egy amerikai törvény kimondja, hogy a segélyezést le kell állítani, amennyiben a Palesztin Hatóság az ICC-tagságot Izrael elleni követelésekre használja fel.