Az idegengyűlölet ellen és mellett tüntettek Németországban

Vágólapra másolva!
Németország több nagyvárosában ezrek vonultak az utcára, hogy kiálljanak a vallási-kulturális tolerancia mellett és tiltakozzanak a iszlámellenes Pegida mozgalom ellen, aminek ezzel párhuzamosan ismét több ezer tagja tüntetett Drezdában az ország „iszlamizációjának” megakadályozását követelve.
Vágólapra másolva!

Berlinben, Stuttgartban és Kölnben is jelentős megmozdulásokat tartottak az idegengyűlölet ellen. Kölnben számos épület és a város világhírű dómja is sötétségbe borult az akció alatt, amely során sokan a város sokszínűségét hirdető transzparensekkel vonultak fel.

Az idegengyűlölet ellen és mellett is tüntettek Németországban Forrás: MTI

A hatóságok szerint Berlinben és Stuttgartban is öt-öt ezer ember vonult utcára. Kisebb akciók voltak Hamburgban és Rostockban is, ahol ezer, illetve 800 ember tüntetett az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen, a Pegida nevű, drezdai központú mozgalom és annak üzenete ellen.

Az „iszlamizáció” ellen is tüntettek

A Pediga ezzel egy időben Drezdában újabb tüntetést tartott hétfőn Németország „iszlamizációja” ellen, a bevándorlás és a menedékjog korlátozását követelve. A rendőrség egyelőre nem közölt becslést arról, hogy hányan lehettek a demonstráción, de a mozgalom legutóbbi, december 22-i tüntetésére mintegy 17 és fél ezren mentek el.

Tiltakozott a Volkswagen

A Volkswagen cég a tüntetés elleni tiltakozásul elsötétítette drezdai autógyárát, és közölte, hogy a vállalat egy „nyílt, szabad és demokratikus társadalom” pártján áll.

A sokszínűséget is hirdették a transzparensekkel Forrás: MTI

A Pegida legutóbbi megmozdulása előtt minden hagyományos német parlamenti párt elítélte a szervezetet, amelyet újévi üzenetében Angela Merkel is bírált. A német kancellár a Pegida tüntetéseinek részvevőit felszólította, ne hagyják, hogy a megmozdulások szervezői eszközként használják fel őket. Noha a Pegida-tüntetéseken ugyanaz a „Mi vagyunk a nép” mottó tűnik fel, mint 25 évvel ezelőtt, a németországi rendszerváltás előtt, ezúttal a jelszó valójában bőrszín, illetve vallás alapján való kirekesztést jelent - mondta Merkel.

Több ezren vonultak az utcára Forrás: MTI

A sok helyütt nácinak bélyegzett Pegida a Facebookon azt írta, hogy vallástól függetlenül a gyűlöletkeltés és a szélsőségek ellen van, és „a nőellenes, erőszakot hangsúlyozó politikai ideológiával szembeni ellenállást” jelképezi, nem irányul azonban a Németországban élő, „beilleszkedett” muszlimok ellen. Mindazonáltal a csoport politikusok, civilek és vallási vezetők szerint is idegengyűlöletet szít.