Folytatják az Air Asia maradványainak kutatását

Air Asia, malajziai légitársaság, lezuhant gép
Az AirAsia malajziai légitársaság lezuhant gépe egyik áldozatának holttestét viszik mentők az indonéziai Pangkalan Bun katonai repülőterén 2015. január 4-én. Az AirAsia egyik A320-200-as, Indonéziából Szingapúrba tartó repülőgépe 2014. december 28-án 162 emberrel a fedélzetén a Jávai-tenger fölött, a borneói Kalimantan és Jáva között zuhant a tengerbe. Eddig összesen harminc holttest került elő, a gép törzsét hetedik napja nem találják.
Vágólapra másolva!
Javult az időjárás a december végi indonéziai repülőgép-katasztrófa helyszínén, így a korábbi napok akadozásait követően hétfőn folytatni tudták a maradványok utáni kutatást a Jávai-tengerben. Ugyanakkor egyelőre nem akadtak rá a fontos repülési adatokat tartalmazó fekete dobozra.
Vágólapra másolva!

A csendesedő vizeken az indonéz hadsereg búvárai is le tudtak merülni a tenger alá, a felszínen és a partvidéken pedig - a korábbinál nagyobb területen - hajók és helikopterek indultak a gép maradványainak keresésére. A búvárok azt a körzetet próbálják megközelíteni, ahol a hatóságok hanglokátorral megtalálták a lezuhant gép roncsait.

Az AirAsia malajziai légitársaság lezuhant gépe egyik áldozatának holttestét viszik mentők az indonéziai Pangkalan Bun katonai repülőterén Forrás: MTI/EPA/Adi Weda

Egyelőre nem vehető biztosra, hogy a repülési adatokat és a pilóták beszélgetéseit rögzítő készülék is az észlelt roncsokban van.

Eddig 30 tárgyat, holttestet azonosítottak

A keresésben részt vesznek az orosz katasztrófavédelem szakértői, akik Be-200 típusú hidroplánnal a levegőből nyújtanak segítséget. Eddig harminc, feltehetően a repülőgépből származó tárgyat azonosítottak, valamint egy holttestet.

A Jávai-tengerből kiemelet holttestek az indonéziai haditengerészet egyik hajójának fedélzetén Forrás: MTI/EPA/Pool/Adek Berry

Az AirAsia 8501-es járata 162 emberrel a fedélzetén december 28-án reggel indult Surabayából Szingapúrba. A kapcsolat a felszállás után 42 perccel szakadt meg a géppel, amikor az Airbus a borneói Kalimantan és Jáva között repült. A gép lezuhanása óta harminchét holttestet találtak meg a tengerben, közülük néhányat ülésébe csatolva.

Tájékozódni kell az időjárásról

Hétfőn az indonéz közlekedési minisztérium felfüggesztette állásából a surayabai repülőtér több dolgozóját, amiért engedélyezték, hogy a gép felszálljon a légikikötőből, noha nem volt engedélye az adott időpontban felszállni. Az indoklás szerint az AirAsia december 28-án vasárnapra vonatkozóan nem rendelkezett engedéllyel a Surabaya-Szingapúr útvonalra. Az útvonal használatát a hatóságok csak hetente négy hétköznapra engedélyezték a cég számára.

Felfüggesztették a surayabai repülőtér több dolgozóját Forrás: AFP/Pool/Bagus Indahono

A minisztérium azt is közölte, hogy egy december 31-i keltezésű rendeletében kötelezővé tette a légitársaságok számára, hogy minden felszállás előtt tájékoztassák az aktuális időjárásról a pilótákat. Eddig az indonéz szabályozás szerint a kapitány és a másodtiszt feladata és felelőssége volt az időjárási viszonyokról való tájékozódás.

A szélsőséges időjárás lehet a hibás

Az indonéz meteorológiai szolgálat vasárnap közzétett elemzése szerint a katasztrófát a szélsőséges időjárási körülmények idézhették elő. A legvalószínűbb magyarázat az, hogy a hajtóművek meghibásodtak, miután a gép berepült egy viharfelhőbe.

A katasztrófát a szélsőséges időjárási körülmények idézhették elő Forrás: AFP/Sutanta Aditya

Az elmúlt napok kutatási műveleteiben 20 repülő és helikopter, 27 indonéz, japán, szingapúri, maláj és amerikai hajó, valamint több búvárcsoport vett részt.

Gyilkos feláramlás végezhetett az Air Asia gépével. Az erről szóló cikkünket itt olvashatja.