Észak-Franciaországban látták a gyanúsítottakat

Charlie Hebdo mészárlás Párizs szerkesztőség francia Franciaország
French police officers and forensic experts examine the car used by armed gunmen who stormed the Paris offices of satirical newspaper Charlie Hebdo, killing 12 people, on January 7, 2015 in Paris. A source close to the investigation said two men "armed with a Kalashnikov and a rocket-launcher" stormed the building in central Paris and "fire was exchanged with security forces". The source said a gunman had hijacked a car and knocked over a pedestrian while attempting to speed away. AFP PHOTO/DOMINIQUE FAGET
Vágólapra másolva!
Őrizetbe vettek hét embert csütörtökre virradóra Franciaországban a Charlie Hebdo szatirikus hetilap elleni szerdai terrortámadással kapcsolatban. Legkevesebb 12 embert, köztük két rendőrt ölt meg a szerkesztőségben vérengző két fegyveres – erősítette meg Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter az Europe 1 rádiónak nyilatkozva. Manuel Valls miniszterelnök újabb támadástól tart. Franciaországban ma nemzeti gyásznapot tartanak. A rendőrség Észak-Franciaországra szűkítette a gyanúsítottak utáni hajtóvadászatot.
Vágólapra másolva!

A két gyanúsított egy hamis rendszámú Renault Clióval menekül.

Egy meg nem nevezett igazságügyi forrás azt mondta az AFP francia hírügynökségnek, hogy a hét őrizetbe vett ember a terrortámadás elkövetésével gyanúsított, szökésben lévő Kouachi fivérek ismeretségi körébe tartozik, és nők is vannak közöttük.

Egy sebesültet visznek hordágyon a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap székháza elleni támadás után Forrás: MTI/AP/Thibault Camus

A korábban a támadásban való részvétellel meggyanúsított harmadik férfi, a 18 éves Hamyd Mourad is rendőrségi őrizetben van – miután jelentkezett a rendőrségen –, de nem indítottak ellene eljárást. Az i-Télé csatorna értesülése szerint azért jelentkezett a hatóságnál, mert megtudta, hogy ő is gyanúsított, ezért tisztázni akarta magát, és diáktársai tanúsították, hogy a merénylet idején iskolában volt.

Mohamed-karikatúrák

A szerkesztőség elleni merénylet mögött az állhat, hogy a Charlie Hebdo szatirikus újság többször is gunyorosan Mohamed-karikatúrákat közölt, amelyek miatt fenyegetéseket is kaptak, sőt fel is gyújtották a szerkesztőséget – mondta el az Origónak Fejérdy Gergely. A Külügyi és Külgazdasági Intézet szakértője szerint a támadás mögött azok a belső problémák is meghúzódhatnak, amelyek élesen feszítik a francia társadalmat.

Újabb támadástól tartanak

Manuel Valls francia miniszterelnök az RTL rádiónak nyilatkozva azt mondta:

Igazolvány az autóban

A Charlie Hebdo elleni terrortámadás gyanúsítottjai, Chérif és Said Kouachi Forrás: MTI/EPA/Francia rendőrség

Ahhoz, hogy eljussanak a testvérpár gyanúsításáig, a rendőrségnek sokat segített, hogy egyikük benne hagyta a személyi igazolványát abban az autóban, amellyel elmenekültek. Chérif és Said Kouachi felkutatása egyelőre eredménytelen. A rendőrség csütörtök reggel közölte, hogy szemtanúk jelentkezését várja a támadás minden részletével kapcsolatban.

Az állig felfegyverzett, gépkarabélyos merénylők, hidegvérrel hajtották végre a támadást, ez látszik abból is, ahogyan az utcán végeztek egy sebesült rendőrrel. A támadók mozgása, magabiztossága a szakértők szerint profikra vall.

800 katona Párizsban

Legmagasabb szintre emelték a készültséget Forrás: AFP/Francois Nascimbeni

A hatóságok a terrorfenyegetettség szintjének megemelése mellett további nyolcszáz katonát vezényeltek médiaszervezetek, vallási helyek, kényes közlekedési csomópontok és más helyszínek védelmére. Franciaországban csütörtökön nemzeti gyásznapot tartanak, délben országszerte egyperces néma csenddel emlékeznek az áldozatokra.

A jemeni al-Kaida nem vállalta

Egy szemtanú arról számolt be, hogy a merénylők, amikor távoztak a helyszínről, azt mondták neki: "Szólhatsz a médiának, hogy ez a jemeni al-Kaida volt." Egy névtelenségbe burkolódzó rendőr szerint is a terrorhálózat jemeni szárnyát gyanítják a háttérben. Az al-Kaida egy szóvivője azt közölte az AP amerikai hírügynökséggel, hogy nem vállalják a tettet, de úgy fogalmazott, hogy "ösztönzőnek" tartják.

Párizst sokkolta a tragédia Forrás: MTI/AP/Thibault Camus

Karikatúrákkal válaszoltak

Sok karikaturista rajzban fejezte ki érzéseit a szatirikus hetilap elleni terrortámadás után, amelyben fegyveresek hidegvérrel lemészárolták öt kollégájukat és hét másik embert.

Obama segítséget ígért, Madrid óvatos

Barack Obama amerikai elnök az illetékes amerikai hatóságok segítségét is felajánlotta Francois Hollande francia államfőnek a párizsi vérengzés elkövetőinek azonosításához. Közben Spanyolország megemelte a terrorveszély miatti készültségi szintet. Ez azt jelenti, hogy növelik a rendőri jelenlétet az utcákon és megerősítik a kulcsfontosságú létesítmények védelmét. Fokozottabban őrzik az atomerőműveket, az elektromos központokat, a repülőtereket, a pályaudvarokat és azokat a csomópontokat, ahol tömegek fordulnak meg nap mint nap.

Ezzel a kocsival menekültek el a lövöldözők Forrás: AFP/Dominique Faget

Újabb lövöldözés

Lövöldözés volt csütörtökön reggel Párizs déli részén, de egyelőre nem tudni, hogy van-e köze a szerdai vérengzéshez. Két rendőr megsebesült a tűzharcban, egyikük a kórházban életét vesztette.

Két mecset, illetve muzulmán imahely ellen is történtek támadások Franciaországban. Szerda este ismeretlenek rálőttek az egyik vidéki mecsetre, csütörtök reggel pedig robbanás történt egy másik, szintén vidéki imahelynél. A rendőrök egyelőre nem hozták összefüggésbe ezeket a támadásokat a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni merénylettel.