88 ezren keresik a párizsi merénylőket

Francia rendőrök a tettesek után kutatnak
Longpont, 2015. január 8. Francia rendőrök a tettesek után kutatnak a Párizstól északkeletre fekvő Longpont faluban 2015. január 8-án, miután az előző nap két terrorista géppisztollyal megtámadta a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap párizsi szerkesztőségét. Tizenkét ember életét vesztette, legalább négy életveszélyesen megsebesült. A lap korábban többször kiváltotta a muzulmánok felháborodását. (MTI/AP/Thibault Camus)
Vágólapra másolva!
Kommandósok zárták körbe Crépy-en-Valois települését, mert feltehetőleg a környéken bujkál az a két férfi, akik szerda délben vérfürdőt rendeztek a Charlie Hebdo című lap szerkesztőségében. A speciális osztagok a térség minden települését tűvé teszik a merénylők után.
Vágólapra másolva!

Összesen 88 ezer katonát és rendőrt mozgósítottak Franciaországban, 9650-et a párizsi térségben, a kutatásban helikopterek is részt vesznek. A hatóságok az ország északi részére szűkítették a hajtóvadászatot napközben, miután egy benzinkutas felismerte a két elkövetőt.

A legmagasabb fokozatra emelték a készültségi szintet Franciaország északi részében, a kommandósok házról házra kutatják át a régiót Forrás: MTI/AP/Thibault Camus

A szökésben lévő feltételezett támadók - Said és Chérif Kouachi fivérek - Párizsban született francia állampolgárok. Chérif Kouachit 2005-ben már elítélték, amiért részt vett egy Irakba dzsihádistákat küldő csoport tevékenységében.

A Charlie Hebdo elleni terrortámadás gyanúsítottjai, Cherif és Said Kouachi Forrás: MTI/EPA/Francia rendőrség

Crépy-en-Valois polgármestere arról számolt be, hogy helikopterek köröznek a község felett, és a rendőrség és a terrorellenes erők ellepték a települést.

Radikális imám befolyása alatt

A testvérpár Párizs Stalingrad nevű kerületében rendszeresen járt egy mecsetbe, ahol Farid Benyettou radikális imám befolyása alá kerültek. A hitszónok arra buzdította a Kouachi fivéreket, hogy foglalkozzanak otthon az iszlámmal, és tanulmányozzák a vallást a lakhelyük közelében lévő muszlim központban is.

Said Kouachit hivatalosan is azonosították mint az egyik támadót. A férfi személyi igazolványát megtalálták a Párizs XIX. kerületében elhagyott fekete Citroënben. Eddig több mint 90 tanút hallgattak ki, és kilenc embert állítottak elő.

Készültségben Franciaország

A párizsi hatóságok időközben terrorcselekménynek minősítették a csütörtök reggel a francia főváros egyik déli elővárosában, Montrouge-ban történt lövöldözést, amelyben egy rendőrnő meghalt, egy utcaseprő pedig életveszélyesen megsebesült.

Párizsban már szerdán elrendelték a terrorkészültségi szint emelését Forrás: AFP/Bertrand Guay

Az azonban egyelőre nem világos, hogy a történteknek közük volt-e a Charlie Hebdo című szatirikus lap elleni előző napi öldökléshez.

A legmagasabb fokozatra emelték a készültségi szintet Franciaország északi részében csütörtökön. Párizs térségében már szerdán elrendelték a terrorkészültségi szint emelését.

Véres leszámolás

Szerdán évtizedek óta a legvéresebb terrorcselekményt követték el Franciaországban a Charlie Hebdo székháza ellen, a fegyveresek tíz civillel - köztük nyolc újságíróval - és két rendőrrel végeztek. Az iszlamista jelszavakat kiáltozó szélsőségesek vélhetően a muszlim fundamentalisták kigúnyolása miatt rontottak rá a lapra.

A vicclap rendszeresen gúnyolódott az Iszlám Államon is Forrás: AFP/Fred Dufour

A lap egyik legutóbbi üzenetében a Közel-Keleten előrenyomuló, Iszlám Állam nevű terrorszervezet vezetőjén, Abu Bakr al-Baghdadin gúnyolódott. A dzsihádista csoport korábban terrortámadással fenyegette meg Franciaországot, amiért Párizs részt vesz az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalíció légi hadjáratában.

Nem tudni, kihez tartoznak

A biztonsági szervek egyelőre nem tudtak megbizonyosodni arról, hogy a két gyanúsított terrorszervezethez tartozik-e, és ha igen, melyikhez.

Bár ők maguk szemtanúk szerint azt állították, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat tagjai, szakértők szerint nem bizonyított, hogy akár az al-Kaidához, akár a terrorhálózat szíriai szárnyának számító an-Nuszra Fronthoz, akár az Iszlám Államhoz tartoznának.

Harc a dzsihádisták ellen

A lehető leghatározottabban elítélte az egyes muszlim imahelyek ellen a Charlie Hebdo szerkesztőségében történt vérengzés után elkövetett erőszakos cselekményeket, illetve az imahelyek megszentségtelenítését Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter.

Az AFP újságírói is szolidaritásukat fejezték ki az áldozatokkal Forrás: AFP/Francois Xavier Marit

A történtek hatására bejelentette: vasárnap Párizsban európai belügyminiszterek tanácskoznak amerikai kollégájuk részvételével a dzsihádisták elleni küzdelemről.

Az Iszlám Állam hősként tekint rájuk

Az Iszlám Állam ugyanakkor hősöknek nevezte a merénylet tetteseit a szélsőséges szerevezet általa működtetett rádióállomás egyik műsorában.

A terrorszervezet rádiója azt hangoztatta, hogy a francia újság "2003 óta szüntelenül csorbát ejtett Mohamed próféta becsületén".

Tüntetések és gyász

Ezrek tüntettek Hollandia több városában csütörtök este a véres merénylet áldozataira emlékezve.

Húsz városban vonultak utcára az emberek csendben haladva, "Én vagyok Charlie" feliratú transzparenseket tartva a magasba, kezükben gyertyákkal, tollakkal és a francia hetilap régebbi számaival.

Ezrek emlékeztek és tüntettek a párizsi vérengzés okán Forrás: MTI/AP/Thibault Camus

Párizsban csütörtök este ismét több ezren gyűltek össze a République téren, ahova Anne Hidalgo, a főváros szocialista polgármestere "csendes megemlékezésre" hívta a párizsiakat.

Több ezren sereglettek össze a francia nagykövetség épülete előtt Rómában, mintegy ezren Athénban, ötszázan Genfben és Lisszabonban, néhány százan pedig Prágában, Belgrádban, Zágrábban.

Budapesten a Francia Intézet előtt tartottak megemlékezést a terrortámadás áldozatainak tiszteletére. Franciaország moszkvai diplomáciai képviselete előtt mintegy száz ember jelent meg és helyezett el virágcsokrot. Londonban is tüntetést szerveztek csütörtök estére.

Europol-erősítés

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, egy új, a terrorizmus elleni uniós program tervével áll majd elő az Európai Bizottság a következő hetekben a párizsi vérengzés hatására.
Elsősorban az európai rendőri együttműködést szolgáló Europol erősítéséről és a tagállamok közti információmegosztás javításáról lehet szó, különösképpen a légitársaságok utasainak adatait gyűjtő, úgynevezett PNR-rendszer kiépítéséről.

A hajtóvadászat és a csütörtöki nap történéseit napközben percről percre tudósítottuk, a cikket itt tudja elolvasni.