Új nácizmusról beszél Umberto Eco

HORIZONTAL Italian writer and academic Umberto Eco gestures during an interview at the Frankfurt Book Fair 11 October 2007. The fair, the world's biggest of its kind with more than 7400 exhibitors of 110 countries, takes place from 10 to 14 October 2007.
Umberto Eco új nácizmusról beszél
Vágólapra másolva!
A Charlie Hebdo francia szatirikus magazin "megsemmisített" szerkesztőségéről emlékeztek meg csütörtökön az olasz újságok, hangsúlyozva, hogy a mai világban egyedül az iszlám vallást nem lehet életveszély nélkül bírálni.
Vágólapra másolva!

"Szeretnénk fenntartani magunknak a jogot, hogy kritizáljuk, ahogy tetszik. Megtanultuk kritizálni a kereszténységet, a buddhizmust is, az életünk kockáztatása nélkül" – írta Ernesto Galli della Loggia olasz történész a Corriere della Sera címoldalán.

Hónapok óta jósolták

A legnagyobb olasz napilap a mindenki szabadsága elleni támadásnak nevezte a Charlie Hebdo szerkesztőségében történt terrorista támadást. A lap szerint bekövetkezett az európai titkosszolgálatok által hónapok óta jósolt merénylet, amely lényeges változás az Iszlám Állam dzsihádista fegyveresei által eddig követett terrorstratégiában.

Umberto Eco új nácizmusról beszél Forrás: AFP/John Macdougall

Nyakig benne vagyunk a háborúban

"Nyakig benne vagyunk a háborúban" – kommentálta az eseményeket Umberto Eco olasz író. Szerinte az Iszlám Állam "új nácizmus", amely meg akarja hódítani az egész világot. Umberto Eco hangoztatta, úgy érzi magát, mint gyerekkorában, amikor a második világháborús bombázásban élte napjait, soha nem tudva, mikor zuhannak rá bombák.

Franciaország szeptember 11-éje

A balközép La Repubblica szerint a párizsi terrorcselekmény Franciaország szeptember 11-éje. A lap kommentárja szerint nem fanatikusok akciója volt, hanem "látványos forgatókönyvvel látványos célpont ellen" elkövetett terrorista támadás. Az újság szerint a merényletnek a nem szélsőséges iszlám világ is áldozata.

A csehek korlátoznának

A szabadságjogok ideiglenes korlátozását vagy az Izraelt a palesztin területektől elválasztó falhoz hasonló intézkedések megtételét javasolják a csütörtöki cseh napilapok a párizsi terrorista támadással kapcsolatos kommentárjaikban. Úgy vélik, hogy Európának ezzel kellene válaszolnia a kontinensen élő radikális iszlamisták és az őket, illetve az iszlám bevándorlókat elutasítók közt kibontakozó konfliktusra.