Nem az a lágyszívű polgárjogi aktivistaféle

Vágólapra másolva!
Fényjátékokkal tisztelgett London vasárnap a párizsi vérengzés áldozatai előtt, David Cameron brit miniszterelnök pedig utalást tett arra, hogy a kormány a biztonsági szolgálatokkal együtt hétfőn felülvizsgálhatja a brit terrorkészültségi szintet.
Vágólapra másolva!

Vasárnap este a legismertebb londoni turistalátványosságokat, a Tower-hidat, a parlament épületével szemközt emelkedő óriáskereket, a London Eye-t, valamint a Trafalgar tér szökőkútjait és a tér északi szélét határoló Nemzeti Galéria épületét is a francia nemzeti lobogó színeivel világították ki.

A Tower-hidat a reflektorok váltakozva öltöztették kék, fehér és piros fénybe, és a London Eye saját színes díszkivilágítását is a francia nemzeti színekre kapcsolták, majd a gyász jeleként a híd és az óriáskerék is sötétbe borult.

Megemlékező nagygyűlés a Trafalgar téren

A Nemzeti Galéria épületének két oldalsó szárnyára este folyamatosan a francia zászló színeit vetítették a tér szemközti végébe telepített különleges fényszórók. A Trafalgar téren egész nap megemlékező nagygyűlés volt, a galéria előtt pedig spontán emlékhelyet alakítottak ki: itt a Charlie Hebdo folyóirat lemészárolt karikaturistáinak emlékére több ezer ceruzából és tollból álló kört formáltak, a kör közepére pedig virágokat, rajzokat helyeztek el a térre látogatók.

David Cameron brit miniszterelnök, aki részt vett a vasárnap rendezett hatalmas párizsi demonstráción, a BBC televíziónak kijelentette: Nagy-Britannia is a fanatikus szélsőségesség hasonló fenyegetésével kénytelen szembenézni, mint Franciaország. A kormányfő elmondta: hétfőn tanácskozik a brit biztonsági és elhárító szolgálatok vezetőivel, akikkel áttekinti, hogy "szükséges-e további lépéseket tenni" a terrorveszély ellen.

Legmagasabb fokozaton a készültség

Ez alig burkolt utalás volt arra a lehetőségre, hogy a brit hatóságok a legmagasabb fokozatra emelhetik a terrorkészültség szintjét. A brit kormány tavaly nyáron - elsősorban az Iszlám Állam nevű szélsőséges terrorcsoport jelentette veszélyre hivatkozva - a második legmagasabb fokozatra emelte a terrorkészültségi szintet. Azóta a "súlyos" kockázatra figyelmeztető riasztási szint van érvényben. Ennek hivatalos meghatározása szerint "nagyon valószínű", hogy Nagy-Britanniát terrortámadás éri.

Az ötfokozatú brit készültségi listán ennél már csak egy magasabb riasztási szint van, a "kritikus", amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló nagyszabású merénylet terveiről kap konkrét értesülést. A The Sunday Times című tekintélyes vasárnapi konzervatív brit lap név nélkül idézett egy kormányzati forrást, aki elmondta: a brit elhárító szolgálatok úgy ítélik meg, hogy Nagy-Britannia nincs messze ettől a riasztási szinttől. "Jelenleg a súlyos fenyegetettséget jelző készültség felső szélén járunk, és nagyon hamar átválthatunk a kritikus riasztási fokozatra" - fogalmazott a kormányzati illetékes.

Nem az a lágyszívű polgárjogi aktivistaféle

Boris Johnson, London polgármestere vasárnap este, a Trafalgar téri megemlékezés helyszínén a BBC-nek kijelentette: ő "nagyon nem az a lágyszívű polgárjogi aktivistaféle", amikor azoknak a szabadságjogairól van szó, akik ártani akarnak Nagy-Britanniának. Hozzátette: ehelyett teljes mértékben támogatja a terrorveszélyt jelentő szélsőségesek megfigyelését, lehallgatását, e-mail üzeneteik figyelését.

Johnson szerint hatalmas nyomás nehezedik a brit biztonsági szolgálatokra és a rendőrségre, néhány ezerre tehető azoknak a száma, akiket folyamatosan megfigyelés alatt kell tartani, és "nem lenne fair azt kérni azoktól, akik biztonságunkra ügyelnek, hogy ezt félig gúzsba kötve tegyék".