Újra indul a választáson a körözött államfő

Vágólapra másolva!
Huszonhat év uralom után ismét elindul az áprilisban esedékes államfőválasztáson Omar Haszan Ahmed el-Besir szudáni elnök: a 71 éves politikus elsőként és egyelőre kihívó nélkül nyújtotta be vasárnap a jelöltségéről szóló dokumentumot.
Vágólapra másolva!

Besirt - akit népirtásért és háborús bűncselekményekért köröz a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) - a szudáni politika, vallás, sport és kultúra kiemelkedő személyiségei, valamint a kormányzó Nemzeti Kongresszus Párt (NPC) tagjai támogatják.

Államcsínnyel jutott hatalomra

A szudáni elnök 1989-ben iszlamisták segítségével végrehajtott államcsínnyel jutott hatalomra Afrika harmadik legnépesebb országában, ahol mára állandósultak a gazdasági problémák. Az államfő először 2010-ben engedélyezte választások kiírását a 39 milliós afrikai országban, a voksoláson a várakozásoknak megfelelően fölényes győzelmet aratott. A nemzetközi megfigyelők ugyanakkor bírálták a szavazást, az ellenzéki erők pedig bojkottálták a választási folyamatot.

300 ezer halott

Az április 13-ra tervezett voksolásra is hasonló sors várhat: az ellenzék azt követeli, hogy halasszák el a szavazást, különben politikusaik nem vesznek rajta részt. Besir kormányzása ellen az ország több szövetségi államában, például Dél-Kordofán és a Kék-Nílus területén is évek óta küzdenek felkelők.

Darfúrban 2003 óta harcolnak az Igazság és Egyenlőség Mozgalom (JEM) fegyveresei a szudáni hadsereg ellen, az erőszak dúlta térség folyamatosan humanitárius segítségre szorul. Az ENSZ adatai szerint a harcokban legalább 300 ezer ember vesztette életét, és kétmillióan kényszerültek otthonaik elhagyására. A kartúmi kormány tízezerre becsülte a halottak számát.