Hóembert építeni Iszlámellenes, mondta ki a mufti

nk20150109
Szíriai férfi egy AK-47-es puskával a hátán kerékpározik a havas utcán Damaszkusz Dzsobar nevű kerületében
Vágólapra másolva!
Iszlámellenesnek nevezte a hóemberépítést egy szaúdi mufti. A kérdés azét merült fel, mert szokatlanul sok hó esett az ország hegyvidékén. A mufti szerint a hóemberépítés emberábrázolás, és mint ilyen, bűnnek számít.
Vágólapra másolva!

Iszlámellenes hóembert építeni, mivel az emberábrázolásnak minősül, vagyis tiltott a muszlim hívők számára - mondta ki Mohammed Száleh al-Munadzsíd szaúdi mufti. A mufti arra, az egyik vallásos honlapon felmerült kérdésre reagált, hogy szabad-e az apáknak hóembert építeni gyermekeiknek.

"Nem megengedett hóból szobrot csinálni, még játék vagy szórakozás kedvéért sem" – állapította meg a híres muszlim jogtudósoktól idéző al-Munadzsíd. Szerinte a hóember építése egyet jelent az emberábrázolással, ez pedig bűnnek számít a Szaúd-Arábiában uralkodó, az iszlám hagyomány szigorú értelmezésére építő vahhábita irányzat szemében.

Behavazott utca Damaszkuszban (illusztráció) Forrás: MTI/Anadolu Agency/Muhammed Eyad

"Isten engedélyezte, hogy az emberek azt tegyenek az olyan lélek nélküli dolgokkal, mint amilyenek a fák, a hajók, a gyümölcsök, épületek, amit csak akarnak" - tette hozzá a klerikus.

Az interneten komoly vitát váltott ki al-Munadzsíd vallási rendelete (fatva), sokan túlzásnak érzik az élet minden területére kiterjedő korlátozásokat. "Mindentől féltik a hitüket ... beteg elmék" - írta az egyik arab nevű felhasználó az egyik közösségi oldalon, míg egy másik szerint Szaúd-Arábia kétféle csapástól kénytelen szenvedni: az egyiket azok az emberek alkotják, akik az életük minden részére útmutatásokat kérnek, a másik az a mufti, aki mások életének minden részletébe megpróbál beavatkozni.

Tüzifát gyűjt egy szíriai férfi (illusztráció) Forrás: AFP/Abd Doumany

Az online vitában a sejknek akadtak támogatói is. Egy felhasználó szerint a hóember építése a hitetlenek utánzása, egyben a bujaság és az erotika terjedéséhez vezet. Egy másik támogató Isten oltalmát kérte az olyan éleslátó tudósokra, akik azokat a veszélyeket is képesek meglátni, amelyeket még a Sátán sem vesz észre.

A Közel-Keletet érintő hideg időjárás miatt idén sorban a harmadik évben borítja hó a Szaúd-Arábia és Jordánia közötti határnál fekvő Tabuk tartomány hegyvidéki területeit.