Kiengedtek a börtönből 53 ellenzékit Kubában

Vágólapra másolva!
Elengedett a kubai kormány 53 politikai foglyot. A lépés a jövő héten az USA és Kuba között kezdődő diplomáciai tárgyalások felvezetése.
Vágólapra másolva!

Kiengedett a börtönből a kubai kormány 53 politikai foglyot annak a Washingtonnal kötött megállapodásnak köszönhetően, amelynek alapján a két ország rendezni kívánja viszonyát - közölte egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő hétfőn Washingtonban. Az amerikai forrás szerint ez fontos lépés volt, ötven évnyi ellenségeskedés után pozitív hangulatban kezdődhetnek a két ország közötti diplomáciai tárgyalások a jövő héten Havannában.

A szabadon bocsátásokról a kubai vezetés tájékoztatta az Egyesült Államokat, az 53 fogoly nevét egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Kubai ellenzéki vezetők szerint eddig 39 fogvatartott hazatéréséről tudnak. Az amerikai tisztségviselő beszélt arról is, hogy Washington szorgalmazza még több - a mostani listán nem szereplő - politikai fogoly elengedését.

Barack Obama amerikai és Raúl Castro kubai elnök december 17-én jelentette be, hogy Washington és Havanna felveszi a diplomáciai kapcsolatot, és az Egyesült Államok megszünteti a szigetországgal szembeni gazdasági embargót. Az első hivatalos, kétnapos tárgyalás január 21-én kezdődik a kubai fővárosban, amelyen szó lesz a nagykövetségek létrehozásáról is.