Még a Kremlben sem tudnak Putyin budapesti útjáról

Orbán Viktor, Vladimir Putyin
2348016 Russia, Novo-Ogarevo. 01/14/2014 President Vladimir Putin (right) meeting with Hungarian Prime Minister Viktor Orban at the Russian presidential residence in Novo-Ogaryovo, January 14, 2014. Aleksey Nikolskyi/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
Az ortodox karácsonyi szünet alatt Moszkvában sem körvonalazódott semmilyen konkrétum – időpont, tematika – Vlagyimir Putyin magyarországi látogatásával kapcsolatban – ezt válaszolta az Origo kérdésére a Kreml.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nincs róla információnk, még nem szerepel az elnök naptárában – ezt a választ adta az orosz elnöki hivatal sajtóosztálya az Origónak arra a kérdésre, hogy tudnak-e Vlagyimir Putyin budapesti látogatásáról, amelyről még a múlt héten adott hírt a Népszava. A Kreml illetékese ugyanakkor hozzátette: előfordul, hogy még ők is viszonylag későn, akár csak napokkal az esemény előtt szereznek tudomást az államfő egy-egy útjáról.

A hivatalt még a vizitről szóló első hírek után kerestük meg, de lévén, hogy az orosz közélet január 6-án – az ortodox karácsony miatt – napokra leáll, akkor azt javasolták, hogy január 12-én próbálkozzunk újra. Megtettük, de a jelek szerint az elmúlt napokban – hivatalosan – Putyin sajtóosztálya sem tudott meg többet.

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin 2014 januárjában Forrás: RIA Novosti/Aleksey Nikolskyi

Az esetleges budapesti találkozó kapcsán magyar részről is nagy a titkolózás. Múlt pénteki rádiós interjújában még Orbán Viktor miniszterelnök is csak ennyit mondott róla: „napirenden van ugyan, de döntés még nem született róla, így nincs sem időpontja, sem konkrét napirendje, ám úgy látszik, »inkább hamarabb, mint később valósul meg 2015-ben«”.

Vlagyimir Putyin legutóbb 2006-ban járt Budapesten, akkor az üzleti kapcsolatok megerősítése miatt tárgyalt a Gyurcsány-kormánnyal.