Kim Dzsongun ott lesz a moszkvai parádén

Vágólapra másolva!
Kim Dzsongun észak-koreai vezető elfogadta az orosz meghívást, hogy májusban vegyen részt Moszkvában a náci Németország felett aratott győzelem 70. évfordulója alkalmából tartandó ünnepségen – jelentette a Yonhap dél-koreai hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A hírügynökség megjegyzése szerint "a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság meg akarja erősíteni viszonyát diplomáciai és gazdasági téren Oroszországgal, miközben továbbra is hűvösek maradnak politikai kapcsolatai Kínával".

Kim menni akar

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő tavaly december 19-én a TASZSZ hírügynökségnek megerősítette, hogy a Kreml meghívót küldött Kim Dzsongunnak. Három nappal később Jurij Usakov, az orosz elnök tanácsadója arról számolt be újságíróknak, hogy olyan jelzések érkeztek hozzájuk, amelyek szerint az észak-koreai vezető Moszkvába szándékozik utazni a győzelem napi rendezvényekre. Tájékoztatása szerint Kim Dzsongunon kívül az eseményre meghívták a náci Németország elleni koalíció országait, valamint sok más állam vezetőjét.

Vezetőként még nem járt külföldön

Oroszország idén május 9-én ünnepli a náci Németország felett aratott győzelem 70. évfordulóját. Tíz éve, a 60. évfordulós ünnepségen részt vettek többek között az Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kína és Németország vezetői. Kim Dzsongun még nem járt külföldi látogatáson azóta, hogy 2011-ben országa élére került.