A krakkói ügyészség kihallgatta Roman Polanskit

roman polanski
Vágólapra másolva!
A krakkói ügyészség kihallgatta szerdán a liliomtiprással vádolt Roman Polanski világhírű, Oscar-díjas lengyel-francia filmrendezőt az amerikai hatóságok kiadatási kérelmével összefüggésben - tájékoztatott a hatóság.
Vágólapra másolva!

A Los Angeles-i ügyészség január 7-én fordult újabb kérelemmel Lengyelországhoz Polanski kiadatása érdekében. A krakkói ügyészség át fogja adni az ügyet a bíróságnak, és ha az ügy dönt, hogy nem kell kiadni Polanskit az Egyesült Államoknak, döntése végleges lesz. Ellenkező esetben az igazságügyi miniszter mondja ki az "utolsó szót".

Az amerikai hatóságok 2014 októberében kérték először Lengyelországtól a 81 éves Polanski letartóztatását, aki ellen az Egyesült Államokban elfogatási parancs van érvényben. A kérelem arra az értesülésre érkezett Lengyelországba, hogy a rendező Varsóban tartózkodik a Lengyel Zsidók Történeti Múzeumának megnyitása alkalmából.

Roman Polanski Forrás: AFP

A kérelmet Varsóból a krakkói ügyészséghez továbbították, ahol Polanski október 30-án meg is jelent ügyvédeivel. Bejelentette, hogy minden idézésnek eleget fog tenni, és megadta tartózkodási helyét. Az ügyész úgy döntött, hogy ezek után nincs szükség a letartóztatásra.

Régi história

Polanskit 1977-ben vádolták meg az Egyesült Államokban liliomtiprással. Később beismerte, hogy valóban törvénytelen kapcsolatra lépett egy 13 éves lánnyal. Az ítélet elől Franciaországba menekült, mert attól tartott, hogy a vádalku ellenére hosszabb börtönbüntetésre ítélik, mint az a 42 nap, amelyet pszichiátriai megfigyelés alatt elzárva töltött.

Polanski újabb filmet készül forgatni, ezúttal Alfred Dreyfusról, a 19. század végén antiszemita indíttatásból hamisan megvádolt, majd később felmentett francia zsidó katonatisztről. A film egy részét Lengyelországban forgatják, ezért Polanski időről időre Krakkóba utazik.