Bocsánatot kért két afrikai lap a Charlie Hebdo címlapjának közléséért

Vágólapra másolva!
Két afrikai napilap bocsánatot kért azért, hogy az előző nap egy belső oldalán közölte a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap aznap megjelenő számának Mohamed prófétát ábrázoló címlapját. A közlés ugyanis felháborodást váltott ki az afrikai lapok - a kenyai The Star és a dél-afrikai The Citizen - sok muzulmán olvasójából.
Vágólapra másolva!

A kenyai médiahatóság az etikai kódex megsértésével vádolta meg a The Star tulajdonosát, behívatta és figyelmeztetésben részesítette, de a gúnyrajzot nem említette. A hatóság hozzátette: felháborítónak tartja, hogy az újság "folyamatosan közöl sértő cikkeket és képeket". Magyarázatot követelt a lap újságíróinak "szakmaiatlan magatartásáért", és a válasz függvényében büntetést helyezett kilátásba, ami lehet akár a munkatársak akkreditációjának visszavonása is.

Csütörtöki számában a The Star - amely a harmadik legjelentősebb napilap az országban - közölte, hogy sok muzulmán olvasója panaszt tett a címlap közlése miatt, noha az csak a 23. oldalon szerepelt, és kicsinyítve, mindazonáltal utólag "őszintén sajnálja" ezt. A lap nem reagált a médiahatóság közleményére.

Egy másik kenyai napilap, a Business Daily is közölte belül a Charlie Hebdo címlapját. A napokban "hősiesnek" nevezte a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni terrorista támadást az al-Kaidával kapcsolatban álló al-Shabaab szomáliai iszlamista milícia, amely már több terrorcselekményt elkövetett Kenyában.

A Dél-afrikai Köztársaságban megjelenő The Citizen szintén bocsánatot kért mindenkitől, akit megsértett a rajz közlésével. A szerkesztőség mindazonáltal azt írta közösen jegyzett cikkében: "Elítéljük a gyilkosságot, de azt is, ha bárki az erőszak eszközével akar cenzúrát kikényszeríteni".