Gyilkossággal vádolja a Charlie Hebdo alapítója a szerkesztőt

Vágólapra másolva!
Nagy vihart kavart a Charlie Hebdo egyik alapítója, aki azzal vádolta meg a meggyilkolt Stéphane Charbonnier-t, hogy halálba rángatta a kollégáit a karikatúrákkal.
Vágólapra másolva!

A 80 éves Henri Roussel 1970-ben részt vett az akkor még Hara-Kiri Hebdo alapításában, és azóta is saját rovata van a Nouvel Observateurben, ahol Delfeil de Ton névvel ír.

A hetilap legutóbbi számában felrója a meggyilkolt Charbonnier-nek – ismert becenevén Charbnak –, hogy túl messzire ment a Mohamed-karikatúrákkal, és magával rángatta a halálba a kollégáit.

Túlzásba esett

Az első karikatúra 2011-ben jelent meg a Charlie Hebdo címlapján, majd nem sokkal később gyújtóbombát dobtak a szerkesztőségre. „Úgy vélem, bolondok vagyunk, akik fölösleges rizikót vállaltak. Ez a helyzet. Azt hisszük, hogy sebezhetetlenek vagyunk. Évekig, sőt, évtizedekig provokáltunk, aztán a dolog hirtelen ellenünk fordult” – írta Delfeil.

„Nem lett volna szabad megtennünk, de Charb megtette újra egy évvel később, 2012 szeptemberében” – folytatta.

Stéphane Charbonnier az alapító szerint túl messzire ment Forrás: AFP/Francois Guillot

A lap ügyvédje kiakadt

A lapalapító írása mélységesen felháborította Richard Malkát, a Charlie Hebdo ügyvédjét, aki már 22 éve dolgozik a lapnak. „Charbot még el sem temették, de az Observateurnek nincs jobb dolga, mint megjelentetni egy ilyen vitatható és epés véleményt róla” – vetette a hetilap és a Le Monde egyik tulajdonosa, Mathieu Pigasse szemére.

Emlékeztetett arra is, hogy a hetilap szerkesztője „a minap még kisírta a szemét, és esküdözött, hogy folytatja a harcot. Nem hittem volna, hogy ilyesmit ért ez alatt” – tette hozzá az ügyvéd, aki kifejezte mélységes csalódottságát a történtek miatt.

Sokat vitáztak róla

Mattieu Croissandeau, a Nouvel Observateur megszólított szerkesztője azzal védekezett a brit Independent tudósítása szerint, hogy alaposan megvitatták a dolgot, mielőtt a cikk megjelentetése mellett döntött volna.

„Az egész lapszámot a szólásszabadságnak szenteltük, így aggasztónak találtam volna, ha cenzúrázzuk (Roussel) véleményét, bármennyire nem egyezik is az enyémmel. Különösen, mivel a banda úttörőinek egyikéről van szó.”