Salman Rushdie védelmébe vette Charlie Hebdo szerkesztőit

salman rushdie charlie hebdo
Indian born British writer Salman Rushdie is seen during a tour by the exhibition called "The Spanish exile in Ciudad de Mexico" at the Museo de la Ciudad in Mexico City, on October 5, 2014. Rushdie is in a two-day visit. AFP PHOTO/ALFREDO ESTRELLA
Vágólapra másolva!
A szólásszabadság abszolút, vagy nem is létezik – állítja Salman Rusdie, aki évekig volt kénytelen bujdokolni Khomeini ajatollah halálos ítélete miatt. A brit írót mélységesen felháborítja, hogy sokan a Charlie Hebdo munkatársait teszik felelőssé a szerkesztőség elleni merényletért.
Vágólapra másolva!

A francia szatíra hagyományosan nagyon csípős és kimondottan durva – emlékeztetett a Vermont Egyetemen mondott beszéde után a brit író, akire a Sátáni versek című könyve miatt 1989-ben kimondta a halálos ítéletet az akkor iráni ajatollah.

Rushdie elmondta: különösen azt veszi rossz néven, hogy „elhunyt kollégáink… akik azért haltak meg, mert ugyanazt az eszközt használták, amelyet én is, a tollat, a támadás után szinte azonnal bűnbakká váltak, rasszistának és még ki tudja, mi mindennek kiáltják ki őket”.

Meddig terjed a szólásszabadság?

Szerinte sokan hisznek a szólásszabadságban, de úgy vélik, annak nem szabad senkit megbántania, vagy túl messzire mennie.

„John F. Kennedy és Nelson Mandela is használta azt a kifejezést, amelyik szerintem mindent kifejez: a szabadság oszthatatlan. Nem szabdalhatjuk részekre, mert akkor megszűnik szabadságnak lenni. Lehet nem szeretni a Charlie Hebdót… De ez nem jelenti azt, hogy elvehetjük tőle a szólásszabadság jogát” – idézte Rushdie szavait az AP amerikai hírügynökség.

Salman Rushdie tudja, mit jelent kivívni a szélsőségesen haragját Forrás: AFP/Alfredo Estrella

Ő is kihívta a radikálisok haragját

Rushdie-t is azzal vádolták az iráni vallási vezetők, hogy az 1988-ban megjelent Sátáni versekkel megsértette Mohamed prófétát. A fatvát – halálos ítéletet – csak 1998-ban vonták vissza. Rushdie évekig kényszerült bujkálni, most New Yorkban él.

Ennek ellenére vermonti előadása előtt megszigorították a biztonsági intézkedéseket, az előadóterembe való belépés előtt átkutatták mindenkinek a táskáját, benéztek a vendégek télikabátja alá.

Elkapkodták a Charlie Hebdo friss számát Forrás: AFP/Bertrand Guay

Nem maradhatnak az arany középúton

Rushdie nem beszélt arról, milyen volt évekig a halálos fenyegetés árnyékában élni, de arra emlékeztetett, hogy a művészetnek az a feladata, hogy feszegesse a határokat, utat nyisson új gondolatok előtt. Ez nem könnyű, de a művészek nem választhatják az arany középutat.

„Így aztán a művészek, akik elérnek a falig, és próbálják azt ledönteni, gyakran hatalmas erőkkel találják szembe magukat, amelyek próbálnak visszalökni. A csend erői szembeszegülnek a szavak erőivel, a cenzúra erői szólásszabadságéival… Ez a huzavona nagyon veszélyes lehet a művészek számára, akik közül sokan borzalmas árat fizettek” – mondta Rushdie.