400 katona képzi ki a szíriai felkelőket

Vágólapra másolva!
Négyszáz amerikai katonából és több száz fős támogató személyzetből álló kontingenst tervez küldeni az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen küzdő felkelők kiképzésére az Egyesült Államok - mondta Washingtonban a Pentagon szóvivője.
Vágólapra másolva!

Steve Warren tábornok közölte, az amerikai hadsereg egyelőre nem határozta meg a kiképzési misszió helyszínét, amely várhatóan tavasszal kezdődik majd egy Szírián kívüli területen. Törökország, Katar és Szaúd-Arábia korábban felajánlotta területét a katonai művelethez.

Hosszútávú terv

A kiképzőprogram Barack Obama amerikai elnök azon több évre szóló tervének része, hogy felvértezze a helyi erőket az Iszlám Állam fegyveresei elleni küzdelemhez, miközben az Egyesült Államok folyamatosan légicsapásokkal támadja a terrorcsoport állásait. A Pentagon becslései szerint az első évben több mint ötezer besorozott harcost képezhetnek ki, és mintegy tizenötezerre van szükség ahhoz, hogy sikerüljön visszavenni az Iszlám Állam által elfoglalt kelet-szíriai területeket.

Bírálták a tervet

Az amerikai kongresszusban ugyanakkor többen bírálták a tervet: úgy vélték, az amerikai hadsereg programja nem segíti elég gyorsan a szíriai ellenzéki erőket, és megkérdőjelezték, hogy elegendő-e a kontingens nagysága a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű kormányerők és a szíriai felkelők közötti, majdnem négy éve tartó harcok befolyásoláshoz.

A közel-keleti országgal szomszédos Irakba Obama korábban több mint háromezer amerikai katonát küldött, hogy tanácsokkal lássák el és kiképezzék az iraki és kurd erőket.
A Pentagon csütörtöki bejelentése előtt néhány nappal amerikai tisztségviselők a szíriai ellenzéki és civil vezetőkkel vitatták meg a programot Isztambulban.