Több tucatnyi terrorista készülhet merényletre Európában

Terror suspects shot in Verviers SQUARE FORMAT Police officers stand in front of a house in which two terror suspects were shot Thursday evening 15 January 2015 in Verviers, Belgium, 16 January 2015. Two suspected jihadists were killed during the storming
Police officers stand in front of a house in which two terror suspects were shot Thursday evening 15 January 2015 in Verviers, Belgium, 16 January 2015. Two suspected jihadists were killed during the storming of the house. Photo: RALF ROEGER/dpa
Vágólapra másolva!
Több zsidó iskolát bezártak ideiglenesen Belgiumban, nehogy támadást kövessenek el ellenük a csütörtöki terrorellenes akció miatti bosszúként. Az egész országban emelték a készültségi szintet. Hírszerzési források szerint Európában akár húsz alvó sejt is működhet, amelyek merényleteket terveznek Franciaországban, Németországban, Belgiumban és Hollandiában. 
Vágólapra másolva!

Brüsszelben és Antwerpenben nem volt pénteken oktatás a zsidó iskolákban, mert a hatóságok az iszlamisták bosszújától tartanak – számolt be a brit Guardian a belga Joods Actueel értesüléseiről.

A belga biztonsági erők nagyszabású terrorellenes akciót hajtottak végre csütörtök éjszaka – ez Didier Reynders külügyminiszter szerint sikeresen lezárult.

Két gyanúsítottat öltek meg a belga rendőrök Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Ralf Roeger

Nincs párizsi kapcsolat

Eric Van Der Sypt ügyészségi szóvivő elmondta, hogy nincs kapcsolat a Párizsban múlt héten elkövetett merényletekkel, de a belga hatóságok egy hasonló nagyságrendű támadást előztek meg az utolsó pillanatban.

Két embert megöltek, egyet pedig letartóztattak; mindhárman belga állampolgárok, és a feltételezések szerint egy olyan sejthez tartoztak, amelynek a tagjai nemrégiben tértek vissza Szíriából.

Az Iszlám Államtól kapták a parancsot

Egy név nélkül nyilatkozó belga terrorelhárító azt mondta a CNN-nek, hogy a gyanú szerint a sejt az Iszlám Államtól kapta az utasításokat.

Az amerikai hírtelevízió más nyugati hírszerzési forrásból úgy értesült, hogy Európában akár húsz alvó sejt is működhet 120-180 taggal, akik készek arra, hogy merényletet hajtsanak végre Franciaországban, Németországban, Belgiumban és Hollandiában.

Újságírók és járókelők figyelik az eseményeket Forrás: AFP/Bruno Fahy

Riadalom Berlinben és Párizsban

A berlini rendőrség pénteken reggel letartóztatott két embert, aki a gyanú szerint az Iszlám Állam számára toborzott harcosokat, Párizsban pedig bombariadó miatt bezárták és kiürítették az ottani Keleti pályaudvart.

A Le Figaro arról számolt be, hogy több francia napilappal együtt náluk is problémák merültek fel az internetes oldalaknál. A gond a közös szolgáltatónál, az Oxilade-nál jelentkezett, amelyik „vizsgálja” az incidenst, de még nem derítette ki annak okát.

Német rendőrök őrzik a rajtaütés helyszínét Forrás: AFP/Lukas Schulze