Keresztény templomokat gyújtottak fel Nigerben

Vágólapra másolva!
A legújabb adatok szerint mintegy ötven keresztény templomot gyújtottak fel a hét végén Nigerben, a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap elleni, zavargásokba torkolló tüntetések idején - közölte hétfőn egy rendőrségi illetékes.
Vágólapra másolva!

Adily Toro, a nigeri rendőrség szóvivője a szombati zavargásokról beszámolva elmondta, hogy a fővárosban, Niameyben szombaton 45 templomot, öt szállodát, 36 italboltot, egy árvaházat és egy keresztény iskolát fosztottak ki és gyújtottak fel. Zavargások voltak a korábbi francia gyarmat második legnagyobb városában, Zinderben is, ahol szintén több templomot felgyújtottak.

Halálos áldozatok

Korábbi beszámolók arról adtak hírt, hogy a tiltakozók számos francia vállalat helyi kirendeltsége mellett legalább nyolc templomot is felgyújtottak szombaton Niameyben. A tüntetők kövekkel dobálták meg a kivezényelt rendfenntartókat. A biztonsági erők könnygázt vetettek be a tömeg feloszlatására. Estére véget értek az erőszakos tiltakozások, a templomokat azóta rendőrök védik. A két városban összesen tíz halálos áldozata is volt a zavargásoknak.

Az iszlám az erőszak ellen van

Helyi muszlim vallástudósok eközben a televízióban sugárzott beszédükben nyugalomra intették az ország lakosságát. "Ne feledjétek, hogy az iszlám az erőszak ellen van" - hangsúlyozta a vallási vezetők egyike.

A Mohamed prófétáról gúnyrajzokat közlő Charlie Hebdo párizsi szerkesztősége elleni dzsihadista terrortámadásban tizenkét embert ölt meg január 7-én egy testvérpár, Chérif és Said Kouachi. Egy másik, velük kapcsolatban álló iszlamista fegyveres, Amedy Coulibaly egy nappal később megölt egy rendőrnőt Montrouge-ban, majd a következő napon túszokat ejtett egy párizsi kóser szupermarketben, és ott négy embert agyonlőtt.