Ötmillióan hallgatták a pápa búcsúmiséjét

A pápa a Fülöp-szigeteken
Távozik a pápa a Fülöp-szigetekről
Vágólapra másolva!
Egyhetes ázsiai útja végeztével hazaindult Ferenc pápa hétfőn Manilából, ahol előző nap nem szűnő esőben rekordszámú katolikus hívő előtt mutatott be misét, arra kérve hallgatóit, hogy legyenek "misszionáriusok" a földrészen, ahol a katolikusok aránya csupán 3,2 százalék.
Vágólapra másolva!

Benigno Aquino elnök, a katolikus egyház vezetői és mintegy 400 gyermek búcsúztatta a katolikus egyházfőt a manilai légi támaszponton, ahol a pápa – útitáskájával a kezében – beszállt a Rómába induló gépbe. Előzőleg a repülőtérre vezető utakon több százezer Fülöp-szigeteki vett búcsút a nyitott pápamobilban utazó egyházfőtől, az érkező pápa láttán sokan kiáltozni kezdtek, örömükben ugráltak, a nevét kiáltották.

Négynapos látogatás

Négynapos Fülöp-szigeteki látogatását a 78 éves egyházfő a szegényeknek, a társadalom szélére sodródottaknak és az igazságtalanság áldozatainak szentelte. Elítélte az embereket méltó élettől megfosztó korrupciót, utcagyerekeket látogatott meg, és elutazott Taclobanba, ahol a 2013-ban az ország legszegényebb vidékein pusztító Haiyan tájfun túlélőiért imádkozott.

Szakadó esőben

Ferenc pápa utolsó Fülöp-szigeteki miséjén, a főváros legnagyobb parkjában tartott vasárnapi istentiszteleten a szakadó esőben összegyűlt rekordszámú hívő előtt arra kérte a Fülöp-szigetekieket, legyenek a hit misszionáriusai Ázsiában.

Távozik a pápa a Fülöp-szigetekről Forrás: MTI/EPA/Dennis M. Sabangan

A százmilliós Fülöp-szigeteken a lakosság 80 százaléka katolikus, további 12 százaléka pedig a kereszténység valamely más ágának követője. Az ázsiai szigetországban él a világ negyedik legnagyobb keresztény közössége, a katolikusok lélekszámát tekintve pedig a világon a harmadik.

A gyerekek adományok

Ázsiai körútján tartott utolsó szentbeszédét a pápa a gyermekeknek szentelte. "Adományként kell tekintenünk minden gyermekre, akit fogadnunk, gyöngéden szeretnünk és védelmeznünk kell. És gondját kell viselnünk ifjúságunknak, nem engedve meg, hogy ellopják tőlük a reményt, és arra ítéljék őket, hogy az utcán kelljen élniük" - hangsúlyozta a katolikus egyházfő.

Rekord

A misére hatmillió hívőt vártak. Federico Lombardi vatikáni szóvivő elmondta: a helyi hatóságoktól kapott adatok alapján a hallgatóság száma meghaladta az ötmilliót: 1995-ben ötmillióan hallgatták ugyanebben a parkban II. János Pál pápa miséjét.