A krakkói bíróság dönt Roman Polanski kiadatásáról

roman polanski
Vágólapra másolva!
A krakkói ügyészség átadta kedden a helyi bíróságnak az amerikai hatóságok kérelmét az Egyesült Államokban liliomtiprással vádolt Roman Polanski világhírű, Oscar-díjas lengyel-francia filmrendező kiadatására.
Vágólapra másolva!

Az ügyészség bejelentette: a bíróságnak kell döntenie az amerikai kérésről, amelynek nem állhatja útját az, hogy a filmrendező lengyel állampolgársággal bír.

A Los Angeles-i ügyészség január elején fordult újabb kérelemmel Lengyelországhoz Polanski kiadatása érdekében. A krakkói ügyészség múlt szerdán kihallgatta Roman Polanskit.

Polanskit 1977-ben vádolták meg az Egyesült Államokban liliomtiprással. Forrás: AFP

A 81 éves rendező utána közölte, svájci tapasztalatai alapján nem számít arra, hogy a lengyel hatóságok átadják az Egyesült Államoknak, amely néhány éve Svájctól kérte az oda látogató művész kiadatását, sikertelenül. Polanski a Dreyfus-ügyről szóló filmjének előkészületein dolgozik jelenleg Lengyelországban.

Ha a krakkói bíróság úgy dönt, hogy nem kell kiadni Polanskit az Egyesült Államoknak, döntése végleges lesz. Ellenkező esetben az igazságügyi miniszter mondja ki az "utolsó szót".

Liliomtiprással vádolják

Polanskit 1977-ben vádolták meg az Egyesült Államokban liliomtiprással. Később beismerte, hogy valóban törvénytelen kapcsolatra lépett egy 13 éves lánnyal. Az ítélet elől Franciaországba menekült, mert attól tartott, hogy a vádalku ellenére hosszabb börtönbüntetésre ítélik, mint az a 42 nap, amelyet pszichiátriai megfigyelés alatt elzárva töltött.